Quantcast
Channel: Östnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 22159 articles
Browse latest View live

Kinesisk krabba i Borgånät

$
0
0

En ullhandskrabba har fastnat i nätet vid Orrbyviken i Emsalö. Arten har kommit hit för att stanna.

Nuförtiden är ullhandskrabban ingen ovanlig syn i våra vatten, berättar Sibbobon Anders Albrecht som är känd från Naturväktarna.

En ullhandsbrabba
"Jag trivs bra här" En ullhandsbrabba Bild: Teiju Jahn
Ullhandskrabban har fått sitt namn från sina ulliga framklor och kommer ursprungligen från området mellan Vladivostok och södra Kina. Ullhandskrabban är mycket invasionsbenägen och anpassar sig lätt till nya miljöer.

- Den trivs bra här. Eftersom den är en flodmynningsart, så trivs den i våra vatten, säger Albrecht.

Krabban har funnits här så pass länge att folk inte rapporterar det längre, säger Albrecht. Därför kan den kanske upplevas som ovanlig.

Den orsakar heller inte några större problem för fiskare.


Störande fåglar kan styras

$
0
0

Nu har våren gått så långt att de flesta fåglar har byggt bo. Då kan man inte göra något om det är på fel plats. Alla fågelarter är fredade enligt lag under häckningen.

Måsar vill ibland bygga bon på bryggor och dylika platser, här har fågelskådaren Staffan Weckman ett råd.

- Man kan bygga en låda på påle ett stycke ifrån och då brukar måsen välja den istället.

Fågelskådaren Staffan Weckman pekar på en skorsten där faglar har haft bo
Fågelskådaren Staffan Weckman pekar på den skorsten där kajorna brukar bygga bo Fågelskådaren Staffan Weckman pekar på en skorsten där faglar har haft bo Bild: Yle/Stefan Paavola

”Svalor vill man ju ha”

Om svalor bygger bon under taket vi huset och verandan eller trappan skall man uppskatta dem.

- Svalor vill man ju ha, säger Weckman. De är ju trevliga. Sätt en skiva där avföringen kommer, då är det lätt att hålla rent.

Weckman påpekar att om vi har tagit bort fågelns naturliga boplats, till exempel ett ihåligt träd, så söker fågeln plats någon annanstans.

För att skydda sig från aggressiva måsar och tärnor kan man hålla en käpp stående över huvudet.

- Vi hade ett aggressivt ladusvalpar på vårt sommarställe och då använde mina söner cykelhjälm då de skulle till utedasset, berättar fågelskådaren Staffan Weckman.

Simosas med i världscuptruppen

$
0
0

Världscupen i orientering fortsätter med deltävlingar i Norge och Finland i början av juni. Med i den trupp som springer sprinten i Imatra finns bland andra Mårten Boström och Otto Simosas.

Truppen för sprinten som löps i Imatra den 10.06. innehåller ett par värdscupdebutanter i form av Rajamäki-orienterarna Jesse Laukkarinen och Vili Niemi. I Imatra löps dessutom en sprintstafett som är den nya VM-grenens sista internationella dust före VM i Italien. Till den grenen kompletteras den finländska truppen ännu efter granskningstävlingarna den 06.06. i Tammerfors.

Truppen till världscupdeltävlingarna i Norge 07.-08.06. klarnar efter Toppligans andra deltävling i slutet av maj.

Finlands lag till världscupen i orientering i Imatra 10.-11.6.2014

Herrar: Mårten Boström IFK Lidingö, Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö, Jesse Laukkarinen Rajamäen Rykmentti, Tuomo Mäkelä Angelniemen Ankkuri, Vili Niemi Rajamäen Rykmentti, Otto Simosas OK Orient,.

Damer: Minna Kauppi Asikkalan Raikas, Venla Niemi Tampereen Pyrintö, Maija Sianoja MS Parma, Marika Teini SK Pohjantähti, Tuulia Viberg MS Parma.

Kommunen vill veta hur nöjda Lappträskborna är

$
0
0

Lappträsk kommun vill veta hur nöjda invånarna är med kommunens service. Kommunen har gjort en enkät som finns på kommunens webbplats.

I enkäten får invånarna svara på hur ofta de använder olika kommunala tjänster och hur nöjda de är med de tjänster de använder. Svaren ska användas då Lappträsk gör upp en ny plan för servicenätet i kommunen.

Enkäten finns också i pappersform på biblioteket och på kommungården. Man kan svara på enkäten till och med den 25 maj.

Tove Jansson ur Pellingebornas synvinkel

$
0
0

Vägen hem heter den pjäs som i sommar ska glänta på en del av familjen Janssons liv för teaterpubliken. Den nyskrivna pjäsen grundar sig på brevväxling mellan den kosmopolitiska konstnärsfamiljen och öborna.

Det är Pellinge ungdomsförbund som sätter upp den nyskrivna pjäsen av Kim Gustafsson, som också fungerar som regissör. Familjen Jansson var sommarbosatta hos Gustafssons farföräldrar i ungefär femtio år, och som material för pjäsen har han använt brevväxling mellan Pellingeborna och familjen Jansson.

Pjäsen spelas i ett båtskjul i Eidisviken på Pellinge, ett ställe där Tove Jansson själv tillbringade mycket tid, och bland annat firade sin 75-årsdag. Dramaturgin i pjäsen är uppbyggd kring de vykort som strömmar in till Pellinge från Tokyo, New Orleans och flera andra ställen. Tillsammans med musiken flyttar det både ”skäriborna” och publiken till en annan värld och bort från båtskjulet, fast också många av händelserna sker just i skjulet.

Eidisviken kom före Klovharun

Mellan 1920- och 1960-talet tillbringade familjen somrarna i Eidisviken på Stor-Pellinge, tills barnen blev stora och Tove Jansson byggde sin stuga på Klovharun.

Skådespelarna i Vägen hem är alla Pellingebor eller har någon anknytning till Pellinge. Flera av dem har dessutom varit med tidigare år då Pellinge ungdomsförbund satt upp pjäser.

– Visst har Tove Jansson varit viktig för Pellinge, säger Jan Andersson som spelar jordbrukare Rurik. Men de som inte hörde till den närmaste bekantskapskretsen ville hålla en viss distans för att hon skulle få ha ett privatliv. Inte ville landsbygdsbefolkningen vara påträngande, säger han då vi frågar om han hade något med familjen Jansson att göra.

Sami Hult har komponerat musiken till pjäsen, och gjort ett nytt arrangemang av Höstvisan.

Boka biljett

Premiär för Vägen hem blir det den 31 juli. Biljetter kan bokas via nätet (f.r.o.m 1.6) eller via bokningsnummret, tfn 040-1513569, vard. kl. 11–17.

Avhämtning av bokade biljetter: Söderby-Boden (Storpellinge), Söderby-Boden Konstfabriken i samband med utställningen Tove och Skärgården (Borgå fr.om. 12.7)
Inga e-post bokningar!

En liten solskenshistoria från Sibbo

$
0
0

Under våren har ett gäng seniorer träffats i en så kallad vänkrets för äldre. Kommunen har bidragit med skjutsar och handledning och erfarenheterna är goda.

Innan projektet fanns en oro för hur man skulle nå ensamma seniorer som är i behov av sällskap och sociala kontakter. Men det gick väl till slut, berättar handledare Annelie Huhtaoja.

- Vi fick ihop medlemmar med hjälp av hemvården skötare och djungeltrumman. Sex personer har träffats regelbundet under våren.

Projekt Vänkrets startades av Centralförbundet för de gamlas väl. Sibbo kommun bestämde sig för att delta och har bland annat ordnat taxiresorna för de äldre för bara en självriskandel. Det här är en stor fördel i en kommun som sträcker sig från Kitö till Norra Paipis och avstånden är långa.

Veckans höjdpunkt

Gruppen har åkt på en del utfärder, men det viktigaste har varit att få prata. Gäster som en hemvårdare som gått pilgrimsvandring, kommunens minneskoordinator och en fysioterapeut har bjudits in för diskussion.
Det roligaste för handledaren själv har nog varit att följa med hur vänkretsen påverkat sina medlemmar.

- Det bästa har varit att se hur glada de här människorna har varit, det har varit höjdpunkten på veckan för dem. Glädjen då de har pratat med varandra, man har inte fått en syl i vädret. Men det är ju meningen, att handledaren gör sig själv onödig, säger Annelie Huhtaoja med ett skratt.

Och framtiden då?

Under våren ordnades 12 träffar och projektet är över för nu. Många motsvarande grupper i andra kommuner har fortsatt att ses också på egen hand.

- De här människorna får knyta nya kontakter och hitta någon, när man blir äldre går det för alla så att vänner försvinner och man har svårt att hitta nya.

Men blir det en fortsättning på projektet i Sibbo? Huhtaoja berättar att vårens grupp var finskspråkig, men till hösten får man se om det finns ett behov för mer. Annars försöker man på nytt på våren.

- Men nog är det meningen att vi ska fortsätta med det här.

Längre väg till tandläkaren

$
0
0

De Lovisabor som går hos tandläkare i Forsby eller Strömfors kommer att få längre tandläkarresor.

I september koncentreras nämligen tandvården i Lovisa till Lovisa centrum.

Ledande tandläkare Pauli Plit säger att orsaken är att staden måste spara på vissa utgifter. Det är dyrt att ha instrumentvård på många ställen.

Det blir ofta problem med personalen på en liten mottagning. Om tandskötaren eller tandläkaren blir sjuk så måste mottagningen stängas. På den stora, nya mottagningen i Lovisa centrum kan man jobba mera flexibelt, säger Plit.

Den nya mottagningen i Lovisa centrum öppnar efter reparationer tidigast i medlet av september. Endast tandvårdsmottagningen i Lappträsk blir kvar.

Nytt blod till Israelsskogen

$
0
0

Israelsskogen i Forsby kan snart ta emot flera invånare.

Tekniska nämnden i Lovisa har nämligen beviljat undantag för Kiinteistö Oy Pernajan Asunnot. Kvartersområdet är för närvarande planerat för bostads- affärs- och kontorsbyggnader. Antalet lokaler för bostäder får vara högst hälften av den byggda våningsytan.

Nu har nämnden beviljat undantag så att hela byggrätten kan användas för bostäder i kvarteret 201 i Israelsskogen. Det innebär att omkring 15 nya bostäder kunde byggas. Bygglov måste ansökas inom två år.


Sibboförening med 100 år på nacken

$
0
0

Sibbo hembygdsförening firar ärevördiga 100 år i år.

Sibbo hembygdsförening hette tidigare Sibbo hembygdsforskningsförening. Namnet förkortades ifjol, delvis för enkelhetens skull. I det gamla namnet hörs föreningens historia.

- Det var så att de som grundade föreningen var forskare och professorer och då var det viktigt att forska om gamla tider i Sibbo, förklarar ordförande Hans Blomberg.

Direktsändning från Sibbesgården 28 maj 2014

Listen7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Direktsändning från Sibbesgården 28 maj 2014
Föreningen grundades ursprungligen för att rädda den gamla kyrkan i Sibbo.

- År 1885 när den nya kyrkan byggdes lämnades den gamla vind för våg. Golvbrädorna och inventarierna såldes på auktion och först 1914 grundades föreningen för att rädda kyrkan, som var helt förfallen.

Hundraårsjubileet firas med en utställning om föreningens skeden och renoveringen av den gamla kyrkan. I huvudbiblioteket i Nickby blir det vernissage för en fotoutställning i början av juni och jubileumsfesten arrangeras den 8 juni på Sibbesgården med traditionella inslag som folkdans, speldansmusik och bygdemål.

Föreningen vill föra fram livet i Sibbo under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och ge kommuninvånarna information om den egna hembygden. Föreningen är svenskspråkig, men enligt Blomberg finns det planer på att grunda en finskspråkig sektion. Också samarbetet med skolorna kunde göras tätare.

En lång väntan

$
0
0

Elva personer har väntat i flera år på att komma till sitt nya hemland Finland. Nu är det äntligen dags. På flygplatsen har en handfull människor suttit i flera timmar för att hjälpa dem komma in i sitt nya land. Här börjar den nya vardagen.

Kvotflyktingarna kommer till Finland

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Kvotflyktingarna kommer till Finland

Klockan 13.20 på onsdagen landar ett flyg från Amsterdam i Helsingfors. Med på flyget sitter två kvotflyktingfamiljer från Kigali i Rwanda. De kommer ursprungligen från Kongo men de senaste tjugo åren har de bott i flyktingläger i Rwanda. Nu är de på väg till Borgå och den här dagen är början på deras nya liv i Europa. Vi följde med hela processen från flygplatsen till deras första hem i Finland.

13.00 Familjearbetaren Maria Cedergren, socialarbetaren Janina Svaetichin, tolken Jacqueline Habiyakare och stödpersonen Jean-Luc Nayigiziki kommer till Helsingfors-Vanda flygfält. De är på flygfältet för att ta emot kvotflyktingarna.

Vad handlar det om?

Idag finns det ca 40 miljoner människor på flykt i världen.

I dag uppskattar man att ca 40 000 personer med flyktingbakgrund lever I Finland.

Finland beviljar årligen ca 1500 personer asyl.

Kvotflyktingar
Flyktingar som lämnat sitt hemland och rest till ett annat land där de inte kan bosätta sig permanent, kan tas för omplacering i tredje land inom en så kallad flyktingkvot. I dagens läge finns det cirka 25 länder som tar emot kvotflyktingar.
Från 2001 har Finlands flyktingkvot varit 750 personer per år. Men år 2014 har man höjt kvoten med 500 och de plasterna är reserverade för syrier. Borgå stad tar emot 25 kvotflyktingar per år.

Asyl
Man kan söka asyl i Finland om man befinner sig utanför sitt hemland och man känner välgrundad fruktan för att man blir utsatt för förföljelse där.
Man kan söka asyl i Finland endast på finska statens territorium.

Källor: UNHCR, Migri, Statistikcentralen

Varit på väg i ett år

Maria jobbar som familjearbetare i Borgå stad och berättar att socialkontoret i ett år vetat om att dessa familjer är på väg.

– Det första vi gjorde var att försöka hitta lägenheter åt dem, mitt första praktiska jobb var sedan att utrusta lägenheterna med det enklaste man behöver i ett hem. De behöver lite städverktyg, lite knivar och gafflar och andra basförnödenheter. Mycket sådant hittar vi på återvinningscentraler. Det sista jag gjorde innan de kom var att jag köpte lite mat som de kan tillreda så att de får ett första mål mat när de anländer till Finland.

Tolkar och kulturassistenter

13.20 Medan jag pratar med Maria får vi veta att kvotflyktingarna har landat och de sitter nu hos gränsbevakningen. De kontrolleras till sist eftersom det är ett så omfattande arbete gränsbevakningen måste göra, som att ta deras fingeravtryck och kolla att de har alla dokument.

– Väl framme i Borgå för vi respektive familj till sitt nya hem. Vi har organiserat det så att vi har engagerat tolkar och kulturassistenter så att alla nykomlingar får en person med eget språk med sig den första kvällen.

Vad är de nyanlända mest nyfikna på då de kommer till vårt nordiska land?

- Det är olika för olika personer beroende var de kommer ifrån och vad de har för utbildning. Man måste komma ihåg att alla är individer med olika behov. Men snö är oftast det som de blir mest förskräckta eller nyfikna över, speciellt om man kommer från Afrika. Och så alla de vardagliga sakerna som man möter i en lägenhet som kan vara jättestora problem som vi inte kan tänka oss, som till exempel att sätta i en nyckel i ett nyckelhål och vrida åt rätt håll. Inte trycka eller dra och bända utan bara vrida den åt rätt håll, som vi har i handleden sedan vi var små barn.

Väldigt mycket nya saker

Maria säger att de ofta också har problem med våra vattenkranar, även om de är vana med rinnande vatten från flyktinglägren så är det helt nytt för dem att man kan blanda varmt och kallt vatten genom att vrida kranen åt olika håll. Det är bra att varna dem för vattnet kan ju vara riktigt hett om man bara vrider på varmvattnet. Elektricitet och spis är däremot sådana saker som de inte levt med utan som är helt nya för dem. Så en vanlig spis med fyra kokplattor som vi kokar vår dagliga mat på måste man genomgående förklara för dem så att de ska förstå hur de fungerar och inte utsätter sig eller någon annan för fara då de använder dem.

Hur länge brukar det ta innan dessa kvotflyktingar ens lite känner sig hemmastadda i vårt land?

– Det kan ta flera år innan de känner sig hemma i landet. Men hemma i deras lägenhet så kan det ta några veckor innan de till exempel vågar börja sova på nätterna, för man hör ljud från grannarna så man inte förstår sig på. De här ljuden som vi är så vana vid, då någon granne klampar i trapporna eller hundar som skäller, det är helt nytt för de här personerna. Det kan vara skrämmande om man inte har koll på vad det är för ljud.

Samhällets kontaktnät viktigt

Maria berättar att det också är vanligt att flyktingarna successivt blir deprimerade. Men det kommer långsamt krypande och det märks oftast på att de inte sover på nätterna och som en följd att de inte klarar av vardagen och inte orkar ta hand om sina barn.

– Som socialarbetare är det där vårt arbete är väldigt viktigt, vi måste märka problemen som uppstår i tid. Så har vi våra kontaktnät åt samhällets olika resurser som finns. I sådana fall lotsar vi dem för att komma vidare till rätt instanser.

Finland har kapacitet för fler

Maria har jobbat som familjearbetare med kvotflyktingar i Sverige i sex år och i Borgå sedan december i fjol.

Tycker du att Finland har kapacitet att ta emot fler kvotflyktingar än vi gör idag?

- Det tror jag, men det måste finnas en tidstanke med där. Hela landets befolkning måste också förstå att var och en hjälper till med den här saken även om man inte har det som sitt jobb. När man möter personer på gatan som kommit som flyktingar måste man ha en öppen blick och inte titta misstänksamt på dem bara för att man upplever dem som annorlunda. Hjälps vi alla åt så går det bra. I Sverige har man tagit emot lite för mycket flyktingar i dag men befolkningen i Sverige har genom det blivit mer accepterande och det är ett bevis på att det nog funderar om man hjälps åt.

”De får klimatchock”

13.30 Tolken och kulturarbetaren Jacqueline Habiyakare är med på flygfältet för att hjälpa de nyanlända att komma till rätta i sina nya hem. Medan vi väntar på att familjerna ska komma genom tullen pratar vi om hur det är att möta flyktingar i sådana här situationer. Hon är själv hemma från Rwanda men hon har bott i Finland de senaste nitton åren.

– När de märker att jag hälsar på dem på kinjarwanda brukar de börja skratta och slappnar av. Det är otroligt viktigt för de tror att det inte finns någon i det nya landet som talar deras språk.

Hur reagerar de då de kommer?

– Jobbigast är klimatet. Man är nervös och förstår ingenting. Man vet inte vad vinter är och vad det är för vitt på marken och hur det kan vara så kallt. Man får en klimatchock. Nu är det ju nästan sommar så klimatet är på deras sida. Men de som kommer mitt i vintern brukar fråga om det är sand på marken och om det är snö i träden frågar de om det är en speciell art av vita träd som finns här, skrattar Jacqueline. De funderar också mycket på hur det kan finnas så få människor i Finland.

Och vad svarar du?

– Jag brukar berätta att finländare inte oftast pratar med främmande människor sådär bara, och att de inte menar något illa utan att det är en annan kultur. Vi afrikaner vi brukar skratta och prata hela tiden så jag brukar varna dem för att finländare inte alltid hälsar tillbaka om man hälsar till exempel på främmande folk i morgonbussen. Men det är en bra kultur och man vänjer sig vid den med tiden. Och det är viktigt att man lär sig att leva med den nya kulturen.

– Ett annat råd jag brukar ge är att det tar tid att lära sig det nya språket eftersom det är ett svårt språk. Men man måste försöka bara våga prata. Så brukar jag berätta om ert välfärdsamhälle och att det finns många fina saker med både utbildning och hälsovård.

Till finländare brukar jag säga att de kan försöka ta kontakt med oss utlänningar och prata med oss. Om någon finländare gör det så blir vi glada och nöjda!

Många frågor kring systemen

Stödpersonen och kulturarbetaren Jean-Luc Nayigiziki är också han hemma från Rwanda och han har bott i Finland de senaste tre åren. Också han är med på flygplatsen den här dagen.

– Jag brukar vara med de nya kvotflyktingarna ungefär två gånger i veckan och då stöder jag dem i deras vardag. De brukar ha ganska mycket frågor kring hur systemen fungerar men det finns också människor som klarar av allting på egen hand. De flesta behöver bara hjälp i början sedan klarar de sig själva.

Kvotflyktingarna har precis kommit igenom gränskontrollen

Kvotflyktingarna har precis kommit igenom gränskontrollen

40 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Kvotflyktingarna har precis kommit igenom gränskontrollen

Elva mycket trötta men glada kvotflyktingar

15.00 Så ringer Marias telefon igen. Röda Korset meddelar att kvotflyktingarna kommit igenom gränskontrollen och passkontrollen. Och så anländer 11 mycket trötta och förvirrade men nyfikna och väldigt glada kongolesiska flyktingar från Rwandas flyktingläger. Vi går till hyrbussen som Borgå stad har arrangerat. Snart börjar frågorna dugga. Som hur ska de bo?

Socialarbetare Janina Svaetichin försöker förklara för pappa Leonidas hur han ska kunna hålla kontakt med sina barn som inte kommer att bo i samma lägenhet som han utan på andra sidan stan. Vi kör runt i Borgå och släpper av de olika familjemedlemmarna i olika lägenheter. Familjearbetaren Maria försöker förklara enligt bästa förmåga hur de ska få saker och ting att fungera i köket

Det bästa: ett land som lever i fred

Jean-Baptiste är 24 år gammal. När han var fem år flydde han från sitt hemland Kongo till Rwanda. I 19 år har han bott på ett flyktingläger i Kigali. Den här dagen har han äntligen fått gå vidare med sitt liv och han har kommit till Finland som kvotflykting.

kongolesiska kvotflyktingar, borgå
Att sitta i en soffa är en helt ny upplevelse för både Patient och Jean-Baptiste. kongolesiska kvotflyktingar, borgå Bild: YLE / Kia Svaetichin

– Jag vill komma in i huset och sedan kommer jag att vara väldigt lycklig säger han och skrattar. Jag tror att Finland inte har så många höga berg men jag har sett att ni har väldigt mycket skog. Men det bästa med Finland är att det är ett land som lever i fred, här finns inga krig säger han.

18:30 Jean-Baptiste och hans 20-år gamla bror Patient sätter sig äntligen ner i soffan i sin nya lägenhet i Borgå. De har varit en lång resa som tagit dem nästan ett helt dygn.

– Det som förvånat mig är låsen ni har i dörrarna. Men egentligen är nog all inredning i lägenheten helt ny för mig. Stolarna, borden och soffan. Allt som jag ser här är en överraskning för mig. I flyktinglägret hade vi ingen soffa.

– För mig är det en dröm att få sitta på en stol eller ligga i en soffa. Här kommer jag att somna, säger Jean-Baptiste.

Kvotflyktingarna är hemma i sitt nya hem

Kvotflyktingarna är hemma i sitt nya hem

46 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Kvotflyktingarna är hemma i sitt nya hem
Vi ska koka mat och sedan ska vi sova säger Patient. Vi går in i köket för att kolla in råvarorna.

– Jag vet hur man lagar mat, jag måste bara fundera ut hur elektriciteten och spisen fungerar.

Strömfors stänger Lovisafabriken

$
0
0

Strömfors Electric stänger sin fabrik i Lovisa och flyttar produktionen utomlands. Det här är resultatet av bolagets samarbetsförhandlingar.

Produktionen i Lovisa upphör nästa sommar. Den flyttar i stället till Danmark och Polen, där också Lovisafabrikens drygt 200 anställda erbjuds jobb.

Enligt vice huvudförtroendeman Kaj Valkokivi är det knappast någon vid fabriken som flyttar utomlands efter jobbet.

Vid Strömfors Electric motiverar man beslutet att stänga fabriken i Lovisa med den hårda globala konkurrensen.

Att flytta produktionen till Polen och Danmark medför stora inbesparingar, säger personalchef Ville Huovinen.

Förlängning för anställda vid Strömfors Electric
Utmarchen vid Strömfors electric är över
Strömfors Electrics saga all?
"Det är helt klart att det nu är slut"

Sture och Peter Finland runt med havtorn i lasten

$
0
0

De har som pensionärer ett intressant men kanske litet annorlunda jobb - Sture och Peter Vistbacka från Österbotten åker från marknad till marknad med sina havtornsprodukter.

Marknadsförsäljare Sture och Peter Vistbacka från Replot på vårmarknaden i Borgå

Listen11 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Marknadsförsäljare Sture och Peter Vistbacka från Replot på vårmarknaden i Borgå

Sune Bergström har träffat de två på vårmarknaden i Borgå. Hör här en intervju med dem.

Peter Vistbacka har själv utarbetat recepten för sina bärprodukter. Efter pensioneringen har frun tagit över produktionen medan Peter och Sture sköter försäljningen på marknaderna allt från Kemijärvi till Kotka.

Trots att många kunder köper havtornsprodukter för deras hälsoeffekters skull, får Peter och Sture inte göra reklam för eventuella hälsoeffekter.
- Hälsomyndighetrna i Borgå är mycket stränga på den punkten, säger Peter. Många köper också t.ex. havtornsmarmelad för att det är gott på rostat bröd.

Gammalt blir nytt på Postbacken

$
0
0

Ny konst av gamla saker och prylar skapas på Postbacken i Borgå den här sommaren. Det är bildkonstnär Paavo Halonen som passar på medan han bor på backen.

bord med duk
Egen bordsduk inne i stugan. Tyg som Halonen har skapat för Marimekko. bord med duk Bild: Yle/Mikael Kokkola

Redan nu finns det en del fantasieggande konstverk och installationer lite varstans i de gamla stugorna på Postbacken i Illby. Och mera konst är på kommande.

- Det bara kliar i mina fingrar, säger Paavo Halonen, det går bara inte att vara sysslolös här. Han har gått på upptäcktsfärd på backen och hittat både gott med material för spännande verk och lämpliga utställningsmiljöer.

- Allt här inspirerar, historien, miljön och alla gamla föremål. Det blir nog en kreativ sommar här.

Kulturtorsdag - Paavo Halonen på Postbacken

Listen7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Kulturtorsdag - Paavo Halonen på Postbacken

Paavo Halonen är en mångsidig konstnär. Nyligen köpte Kiasma in ett verk, Marimekko har tryckt upp hans mönster och att ställa ut på fascinerande ställen är nästan vardag för Halonen. För några år sedan var Söderskärs fyr hans galleri.

Nu kommer han att bo hela sommaren i konstnärsresidenset, stugan Lindnäs. En egen utställning med nya och gamla verk blir det på Postbacken i slutet av juni.

Halonen tror nog att det bjuds på tillräckligt med arbetsro på backen trots att allt fler besökare nu hittar till den unika miljön.

Sommarprogrammet är späckat med allt från sommarteater, med premiär på måndag, till visfestival, Avanti och utomhusbio.

Lindström ny tränare för Akilles

$
0
0

Thomas Lindström lämnar Dicken för att ta över i Akilles som nästa säsong kommer att spela i division 1. De två senaste säsongerna har Lindström vunnit silver med Dicken som han tränat tillsammans med Björn Monnberg.

Akilles har haft stora svårigheter med att hänga med de övriga lagen i handbollsligan. Efter den gångna säsongen konstaterade klubben att nivån ligger närmare division 1 och valde att inte ansöka om licens till FM-ligan.

Istället har Borgålaget valt att tänka om och i framtiden satsa på att utveckla de egna spelarna. Här kommer Lindström in i bilden vars huvuduppgift är att fungera som juniorchef för Akilles handbollssektion.

Dessutom kommer han att ta över som chefstränare för både herrlaget och A-pojkarna.

Nyheten på Akilles webbplats.

Träd får ge plats för köpcentrum i Pyttis

$
0
0

Nu får träd ge plats för ett köpcentrum i Pyttis.

Åtminstone en trafiksstation, en fiskaffär och andra affärer ska byggas vid anslutningen till den nya E 18-motorvägen i Broby i Pyttis. Nu fälls träden och i slutet av augusti startar byggnadsarbetena.

Detaljplanen för området har nu vunnit laga kraft. Området har en byggnadsrätt på högst 25 000 våningskvadratmeter. Köpcentret kan skapa tiotals nya arbetsplatser.


Nickby hvc slår upp huvudporten

$
0
0

Det andra skedet av utbyggnaden av Nickby social- och hälsovårdsstation i Sibbo är nu klar.

På måndag slår social- och hälsostationen upp sin huvudingång. Det blir också lättare att hitta en plats att ställa sin bil, den förstorade parkeringsplatsen tas i bruk.

Det är lätt att ta sig till öppenvårdsmottagningen och jouren på första våningen genom huvudingången som vätter mot Jussasvägen. Också tjänsterna på andra våningen når man lättast genom huvudingången.

Ingången som användes under byggnadsskedet kommer nu främst att tjäna dem som besöker tand- och munvården samt rehabiliteringen. Parkeringsplatsen utanför ingången till bottenvåningen når man i fortsättningen via en genomfart från Jussasvägen. Infarten från Nickbyvägen stängs.

200 studerande utexamineras från Prakticum

$
0
0

Följande studerande utexamineras från yrkesinstitutet Prakticum fredagen den 30.5. Våravslutningen med dimission börjar klo. 11 på Nationaloperan.

Automationsmontör

Koskinen Christoffer
Laaksonen Peter
Noopila Patrik

Datanom

Helsingfors;
Ahlroth Annika
Borgstén Daniel
Forsman Niclas
Kannas Patrik
Nyholm Ida
Ralli Erik
Sigfrids Patrik
Väisänen Ville
Östman Kevin
Lindedahl Otto studentexamen.
Borgå;
Flinck Fredric
Högel Jonathan
Järvinen Miika
Myllylä Benjamin
Stålstedt Andre

Elmontör

Adler Rasmus
Degerman Cey
Forsbäck Pontus
Honkasalo Riku
Häggblom Sebastian
Juselius Marko
Kuhlefelt Jonathan
Loskin Frans
Melander Henrik
Rajamäki Alexa
Rantala Simo
Salminen Samuli
Stenberg Tommi
Tiittanen Jonas
Viitala Alexander

Fordonsmekaniker

Beka Egzon
Björkbom Michael
Holopainen Mika
Immonen Kim
Kairenius Casimir
Kinnari Jerry
Korhonen Alfons
Mörsky Tomi
Ohamou Jamal
Pyykkö Jan-Aksel
Sedighi Sorosh
Selenius Oskar
Söderström Sebastian
Vaahterikko Sebastian

Frisör

Fransman Julia
Helander Michaela
Kantonen Fanny
Koivisto Ida
Laaksonen Annika
Lahti Sofia
Lindberg Fredrika
Martin Gina
Sahlberg Patricia
Suomalainen Satu
Tyni Ninna

ICT-montör

Forsblom Tomas
Härkönen Julius
Lemström Henrik
Lindell Sebastian
Pihl Buster
Svartström Max
Toikka Rudi
Valfridsson Jonatan
Vuorela Robert

Kock

Holmberg Lina
Nyman Janina
Olin Oscar
Rikala Miko
Wikholm Freddy
Spens Alexandra studentexamen

Kosmetolog

Blomqvist Camilla
Busi Sara
Harju Melinda
Kojo Ida
Lindfors Emilia
Schrey Daniela
Werthmann Lotta
Zitting Sara
studentbaserade:
Lakanen Ines
Mohamed Hamdi
Nilsson Susanne
Rantanen Diana
Sedighi Sanieh

Medieassistent

Appelberg Mandi
Grönroos Markus
Härus Chanette
Lagerroos Marie
Lang Victor
Olenius Nea
Rantanen Laura
Sjöblom Robert
Snellman Sandra
Suominen Sandra

Merkonom

Andersson Gustaf
Andler Tomas
Baumgartner Sofia
Donner Aki
Eskola Janina
Fazer Otto
Fors Ida
Forsman Erik
Forsström Max
Godzinsky de Michael
Grönfors Daniel
Hajrizi Albin
Hakola Amanda
Halonen Ville
Hietanen Lotta
Hämäläinen Eva-Lotta
Hänninen Helen
Immonen Emilia
Kalliokoski Leevi
Katter Alexander
Knappe Niklas
Kousa Kim
Lehtinen Niklas
Lindfors Daniel
Lindgren Emilia
Lindholm Patrick
Loman Kristoffer
Mäkinen Jonne
Nordgren Pernilla
Nykopp Patricia
Nystén Sebastian
Rehnström Benjamin
Robertz Sarah
Sandström Melissa
Sandström Tanja
Schumacher Ron
Seppälä Tony
Sjöblom Nicholas
Sjölund Fay
Sorjonen Marcus
Stenmark Laura
Strömberg Dominic
Stubb Miranda
Stubb Oskar
Sundberg Ellen
Tuominen Vanessa
Trygg Sofia
Ylänkö Rasmus
Wasström Vera
Konttinen Jan-Mikael studentexamen.

Närvårdare

Helsingfors;
Danielsson Emelie
Friberg Janina
Frondén Amanda
Halonen Roosa
Huldin Sofi
Huusko Charlotta
Ilvonen Jonna
Järvinen Anette
Koivunen Janina
Komulainen Emilia
Lerche Linda
Lindroos Marika
Metsänkivi Jenna
Pietikäinen Jaana
Rosenblad Frida
Sjöblom Bettina
Sjöblom Petra
Sjöström Pernilla
Timonen Ida
Borgå;
Bergvall Heidi
Bikchentaev Valery
Grönqvist Matilda
Hietala Sofia,
Hänninen Katja
Johansson Linda
Karlsson Victoria
Lindberg Julia
Michelsson Tanja
Oksanen Cecilia
Rairo Emilia
Selin Ben
Soini Michaela,
Söderblom Cathrina
Valtonen Oliver
Vesala Emilia
Väyrynen Emilia

Receptionist

Haneborg-Lühr Timi
Kukko Alexander
Lehtoviita Kiira
Lindlöf Robert
Lüthi Maud
Savonius Ronja
Törmä Melissa
Walch Matilda
Myrberg Åsa studentexamen

Reservdelsförsäljare

Thomssen Tony

Servitör

Helsingfors;
Ehiarinmwian Robert
Ekström William
Heinrichs Elisabeth
Holmström Christina
Häkkinen Sanna
Widing Petra
Åhman Ronja
Tengström Richard dubbelexamen kock.
Borgå;
Brenner Ulrica
Have Pipsa
Neuvonen Charlotta

Strömforsherde uppsagd

$
0
0

Kyrkoherden i Strömfors församling pastor Kirsi Oksanen har sagts upp.

Domkapitlet i Helsingfors fattade beslutet på onsdag. Det är en långvarig process som ligger bakom uppsägningsbelsutet.

Orsaken till uppsägningen är enligt Loviisan Sanomat fortsatta problem med kyrkoherdens underordnade trots en varning.

Oksanen själv håller fast vid att hon utsatts för arbetsplatsmobbning i flera år. Hon kommer att föra ärendet vidare till förvaltningsdomstolen. Oksanen hann fungera som kyrkoherde i Strömfors i tre år.

Kyrkoherde Antti Yli-Opas tar över som tillfällig kyrkoherde i Strömfors församling från och med den andra juni.

Loviisan Sanomat

Östra Nyland

Seniorer grillar och kastar stövlar i kylan

$
0
0

De sex seniorklubbarna i Borgå har firat våravslutning med en utflykt till stugan i Humla.

Seniorklubbarnas vårutflykt till Humlastugan i Borgå

Listen15 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Seniorklubbarnas vårutflykt till Humlastugan i Borgå

Syftet med klubbarna är att stöda hemmaboende, att utöka de sociala kontakterna, att skapa glädje i vardagen och att minska de äldres ensamhet.

Under våren har klubbdeltagarna bl.a. sett på fotografier tillsammans, reciterat dikter, gjort handarbeten, utövat lätt motion, diskuterat aktuella teman samt bekantat sig med digital tidningsläsning och frivillig verksamhet. Med på vårutfärden till Humlastugan var också skolade kompishundar.

Fyren vakar över festande ungdomar

$
0
0

I helgen utexamineras många ungdomar. Det innebär fest för många. I Lovisa ger sig Fyren ut på gatorna för att hålla koll på läget.

Fyren består av tre stycken anställda som drar ut och håller ett vakande öga över festande ungdomar under skolavslutningar. Tom Nyström som är ungdomsarbetare och anställd för Fyren av Lovisa stad berättade för GodMorgon Östnyland om sina tankar inför helgens firande.

"Ta det lugnt och var glad"

Fyrens konkreta arbete går ut på att gå runt och tala med ungdomarna i Strandparken. De anställda har också med sig bland annat plåster för mindre skador och sår. Vid behovs kallas tilläggshjälp på plats.

Hurdana brukar då skolavslutningarna vara i Lovisa?

Nyström tycker att det har blivit lugnare med åren. Han tycker sig se en ny trend där ungdomar inte i samma grad som tidigare vill supa sig fulla.

Nyströms råd till alla firare är att ta det lugnt och vara glad samt att inte tanka med så mycket alkohol. Det går också att ha roligt utan alkohol.

-Det är ju frågan om en rolig fest. Utgångsläget är att ungdomarna har skojigt säger Nyström.

Tom Nyström intervjuades av Erica Vasama i GodMorgon Östnyland.

Viewing all 22159 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>