Quantcast
Channel: Östnyland - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 22386 articles
Browse latest View live

Sommarquiz: Fridlysta växter

$
0
0

Svara på våra fem snabba frågor som handlar om fridlysta växter!

((vis:944505))


Natur och Miljö bjöd på natur och språk

$
0
0

Livligt på två språk i skogen i Virvik i Borgå, när Natur och Miljö ordnade kombinerat natur- och språkbadsläger.

- Det har varit roligt, men många har haft lite hemlängtan, berättar Adina och Sara, två av lägerdeltagarna på Natur och Miljös naturläger i Virvik.

Ett läger brukar föra med sig nya bekantskaper, så även det här lägret.

- Det har blivit flera nya kompisar, en som heter Erika, och Sara och Linn. Det är ganska lätt att få nya kompisar, man ska bara själv vara vänlig så går det bra, säger flickorna.

Adina och Sara hör till de svenskspråkiga på lägret, de har sällskap av finskspråkiga barn. Eppu har fått röra sig i ett rikt språklandskap.

- Kanske jag lär mig lite svenska. Det är helt roligt med svenskspråkiga här, och det är riktigt snälla, säger Eppu och skrattar.

Språk och natur passar bra ihop

Lägerchef Elin Johansson berättar att naturen är ett ypperligt ställe för språkbad, eftersom det uppstår naturliga situationer där språket kommer till användning. Det får inte heller bli alltför lätt för lägerdeltagarna.

- Vi strävar efter att alla barn ska förstå vad vi säger, men också att de ska utmanas språkligt. Till exempel med instruktioner så kan vi använda båda språken och bara översätta vissa ord, ibland kör vi däremot simultantolkning.

Utmaningen för ledarna är att det inte ska bli tråkigt för barnen då allt görs på två språk, det finns trots allt många som behärskar både finska och svenska.

Johansson berättar att det kan vara bra att hålla sig kort och inte nödvändigtvis översätta allt. Huvudsaken är ändå att den viktigaste informationen kommer med.

Tårarna har flödat på Strömfors Electric

$
0
0

På tisdag stänger Schneider Electric sin fabrik i Strömfors. Endast en person tog emot företagets erbjudande om jobb utomlands, de flesta är fortfarande arbetslösa.

Endast 39 personer av 207 jobbar kvar på fabriken veckan innan stängning. De städar för de mesta utrymmena.

Arbetarnas huvudförtroendeman Marjatta Soidinsalo har följt med hur arbetskamraterna lämnat fabriken en efter en.

- Jag hoppas alla klarar sig med livet i behåll ur det här, säger Soidinsalo.

Tårarna har flödat

Hon säger att arbetarna gråtit tillsammans flera gånger under årets lopp. De som fått jobba till slutet är förstås glada för lönen men samtidigt har det känts som att sakta kvävas då man sett kolleger lämna fabriken en efter en.

Fabrik i Strömfors
Fabrik i Strömfors Bild: Yle/Mikael Kokkola

Då beslutet kom om att fabriken skulle stängas gavs arbetarna möjligheten att fortsätta med sin arbetsuppgift i någon av Schneider Electric fabriker i Danmark eller Polen. Strömfors Electric hör till koncernen Schneider Electric.

Endast en person tog emot erbjudandet, sålde sitt hus och flyttade till Danmark. När han hälsat på har han verkat väldigt nöjd över beslutet berättar Marjatta Soidinsalo.

Men för de flesta går det inte att sådär bara dra upp sina rötter och flytta hela familjen till ett annat land. En klar majoritet av de tidigare fabriksarbetarna är nu arbetslösa.

Parkeringsplatsen utanför Schneider electric i Strömfors.
Det står inte många bilar kvar på parkeringsplatsen utanför fabriken. Parkeringsplatsen utanför Schneider electric i Strömfors. Bild: Yle / Hanna Othman

Ungefär en tiondel, alltså tjugo personer bestämde sig för att skaffa sig en ny utbildning. Största delen av dem håller på att utbilda sig till närvårdare.

Av den lilla minoriteten som genast hittade en ny arbetsplats har alla en yrkesutbildning från tidigare. Men största delen av fabriksarbetarna har ingen utbildning att falla tillbaka på.

Jarkko Ranta är en av de lyckligt lottade som genast hittade ett nytt jobb med liknande arbetsuppgifter. Fabriken hade ordnat med en konsultfirma som försökte hjälpa arbetarna att hitta nya jobb, den vägen hittade han den nya platsen.

Skylt med pil till Schneider electric i Strömfors.
En av skyltarna blir snart överflödiga. Skylt med pil till Schneider electric i Strömfors. Bild: Yle / Hanna Othman

För städaren Tarja Janatuinen från Kotka är det här redan andra gången som hennes arbetsplats läggs ner.

- Det känns vemodigt, säger hon. Jag vet inte vad som väntar efter sommaren, men jag tror nog att det ska gå att hitta jobb inom städbranschen.

En av de tidigare arbetarna som Yle Östnyland talat med är fortfarande arbetslös ett halvt år efter att han lämnat fabriken. Han säger sig söka jobb på axeln Borgå – Kotka – Kouvola men allt som erbjuds är kortvariga kontrakt och löner så små att det inte lönar sig.

Tyst i byn

Fabriksstängningen har inverkat på byns liv. Trots att de flesta bor kvar så är stämningen mycket mera lågmäld än tidigare och affärerna går långsammare för de företag som finns kvar.

På onsdag, dagen efter fabriksstängningen blir Marjatta Soidinsalo pensionär. Hon hade tänkt arbeta ett par år till men eftersom hon fyllde 63 år i vintras så bestämde hon sig så här. Hon inser att hon hör till de lyckligt lottade och tänker nu tillbringa mera tid med sina barnbarn.

Men hon ska också försöka hålla kontakten med de tidigare arbetskamraterna. Hon har sagt till dem att man alltid får komma och prata med henne. Hon tror att det kommer att behövas för det finns en del tidigare kolleger för vilka livet ser väldigt mörkt ut just nu.

Butchers tog säsongens första seger

$
0
0

Borgå Butchers tog sin första seger för säsongen i herrarnas finska mästerskapsliga.

Butchers spelade på bortaplan mot TAFT från Vanda. Vid halvtid hade Butchers fått upp ett försprång med 28 poäng mot TAFTs noll poäng.

Försprånget var tillräckligt för att garantera Borgålaget en seger. Slutställningen blev tjugoen poäng för TAFT, 40 för Butchers.

Matchen var säsongens andra.

FC Futuras segersvit bröts

$
0
0

Borgålaget Futura har vunnit fem matcher i rad men Villmanstrandlaget Kultsu bröt trenden.

FC Futuras fem matcher långa segersvit bröts i går i och med en förslust mot Kultsu från Villmanstrand.

Redan efter en halv timmes spel låg Futura under med 4 - 0. Efter det här blev matchen aningen jämnare, men Futura kom aldrig i kapp. Futura förlorade mot Kultsu med siffrorna 6 - 3.

En vinst för Futura hade betytt att de tagit ledningen i herrarnas fotbollsdivision två, östra gruppen.

Knivkastarna och cowboyerna redo för publik

$
0
0

Biljetterna till Lurens sommarteaters pjäs Annie Mästerskytten har gått bra åt. Över 2 700 biljetter är redan reserverade innan premiären ens ägt rum i Lovisa.

Kim Svenskberg, ordförande för Östra Nylands ungdomsförbund, säger att det är en bra siffra inför sommaren. Också premiären fredagen den 26 juni är nästan slutsåld.

Som jämförelse kan man ta pjäsen Grease som ÖNUF satte upp för fyra år sedan. En vecka innan premiär hade 2 500 biljetter förhandsreserverats.

– Genrepet gick bra och allt fungerade som det skulle. Det var en publik på 200 personer på plats som tog väl emot pjäsen, säger Kim Svenskberg och tillägger att det känns bra inför premiären.

Skådespelarna i Annie Mästerskytten på Lurens sommarteater.
Hela 35 personer ses på Lurens scen i sommar. Skådespelarna i Annie Mästerskytten på Lurens sommarteater. Bild: Lurens / Mats Tuominen

Skådespelare Tage Fredriksson som spelar Buffalo Bill erkänner att han börjar vara lite nervös.

– Bland annat har vi en scen med knivkastning. Vi brukar alltid lite spänna oss för hur det ska gå, säger Tage Fredriksson. Knivkastaren har å andra sidan övat på tricket hela våren så det borde inte ske några olyckor.

Publiken gillar musikaler

Annie Mästerskytten är en musikal med mycket musik och sång, något som Kim Svenskberg säger att sommarteaterpubliken brukar älska.

– Pjäsen är ganska lättsam men det finns ändå ett budskap. Hoppas folk märker det också.

På scenen får publiken se 35 personer som alla dansar och sjunger. Hela veckan har skådespelarna repeterat i regn så de är redan vana ifall vädret inte är på teaterfolkets sida.

Upplevelser och utsökt musikskapande

$
0
0

Den konstnärliga planeraren för Avantiorkesterns festival i Borgå är nyfiken på hur publiken kommer att reagera på repertoaren denna sommar.
- Senast jag var här älskade jag att se publiken ta emot den diversitet vi bjöd på, berättar Matthias Pintscher.

Matthias Pintscher hade tidigare semestrat i Finland, men kom hit första gången som professionell för nio år sedan. Han och hans vän och kollega Kaija Saariaho fungerade år 2006 som gästkompositör, respektive konstnärlig planerare för Avantisorkesterns konsertserie.

- Jag blev genast förtjust i atmosfären på festivalen, både den bakom, på och framför scenen, minns Pintscher.

Känslan av gemenskap närvarar starkt på detta evenemang, då en del av musikerna återkommer år efter år.

- De samlas här varje sommar, vissa redan i 30 år och spelar musik på högsta nivå tillsammans. Musikerna kommer hit från de främsta orkestrarna i landet.

Borgå 25.6.2015
Festivalen ordnas i Borgå. Borgå 25.6.2015 Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Besökaren formar festen

Den här festivalen står för gemenskap, något roligt, att uppleva tillsammans och samtidigt utomordentligt musikskapande. Pintscher tror starkt på att det också är publikens attityd som gör festivalen.

- Det finns något i det här landet, man vill förstå det humanitära, man är modern. Det älskar jag med alla skandinavier, skrattar Pintscher.

Han påstår att människorna här verkligen ser framåt. Att de har huvud för både historia och traditioner, samtidigt som de är väldigt öppensinnade.

Matthias Pinstcher är konstnärlig ledare för Avanti-orkesterns festival i Borgå 2015.
Matthias Pintscher har planerat festivalens program in i minsta detalj. Matthias Pinstcher är konstnärlig ledare för Avanti-orkesterns festival i Borgå 2015. Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

- Folk har ett tankesätt som jag upplever som väldigt attraktivt. Varje gång jag kommer till Finland för att arbeta känner jag mig väldigt bekväm och välkommen, berättar Pintscher.

Detaljer värda att lyssna till

Matthias Pintscher säger att temat för festivalen är mötet mellan tradition och innovation.

- Jag skulle kunna gå så långt som att säga att det inte är de moderna styckena, de två år gamla, som är mest radikala och skrällande. Det är egentligen verk som Beethovens sjunde symfoni som är så genomgripande färskt, förklarar Pintscher.

En hornkvartett ur Avanti! spelade på öppningskonserten på gamla Rådhustorget i Borgå 2015.
På festivalens öppningskonsert spelade en hornkvartett ur Avantiorkestern en fanfar. En hornkvartett ur Avanti! spelade på öppningskonserten på gamla Rådhustorget i Borgå 2015. Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Matthias Pintscher har utarbetat varje liten del av festivalen och menar att han tycker att allt på festivalen är värt att lyssna till.

- Det man bara måste se är alltihop! Jag tror på varje liten detalj och jag tror på vartenda verk i programmet – från det minsta pianostycket av John Cage till Das Lied von der Erde av Mahler. Jag tror på varje aspekt av det vi bjuder på här!

Avantiorkesterns klassiska musikfestival i Borgå pågår fram till den 28:e juni 2015.

Lovisa säljer fastigheter

$
0
0

Lovisa stad har lagt ut flera kommunala fastigheter till försäljning. Bland annat är Valkom gamla kvartersskola till salu.

Bland objekten finns också de tidigare kommunhusen i Pernå och Strömfors samt ungdomsgården Noppa i Strömfors. Också den tidigare hälsogården i Strömfors är till salu.

Det är stadsfullmäktige som har fattat beslut om att fastigheterna skall säljas. Priset på fastigheterna har inte offentliggjorts.


Sommarquiz: Minna Canth

$
0
0

Fem snabba frågor om Minna Canth!

((vis:948075))

Benjamin Helling: Hem ljuva hem

$
0
0

I skrivande stund sitter jag på Yle Östnylands redaktion för andra sommaren i rad. Mellan de här somrarna har jag upplevt ett intensivt studieår i Vasa och nosat på det mesta som har med media och journalistik att göra.

Som infödd Sibbobo och östnylänning känns det här som ett passligt tillfälle att reflektera över vad östra Nyland och det lokala betyder för mig.

Under min utbildning har jag fått foten in i medievärlden, skrivit för HBL och medverkat i en tv-dokumentär. Dessutom har jag haft möjlighet att använda stipendier för tidningspraktik på en valfri redaktion inom HSS-media. Summan av kardemumman blev att jag hittade tillbaka till Yle Östnyland och Borgå. Jag tackade ja utan tvekan när regionchefen ringde och berättade att det fanns jobb för sommaren.

Om någon för fem år sedan hade frågat mig om jag skulle kunna tänka mig att jobba med lokaljournalistik hade jag nog varit tveksam. Då ville jag skriva om heta utrikespolitiska frågor och samhälleliga orättvisor. Alternativt ville jag ha ett eget heavy metal program i radio. Vilket jag i och för sig fortfarande vill. Men det är först på senare år som jag verkligen har insett att det lokala och de till synes små frågorna också är viktiga.

Till en del har det här att göra med det jag lärt mig under min första sommar på Yle i Borgå. Till en annan del har det att göra med att jag själv dras mer och mer till mina rötter i Sibbo.

Jag minns ännu tydligt min journalistiska debut förra sommaren. Juni månad hade varit ovanligt kall och jag fick i uppdrag att ta reda på hur det kalla vädret påverkat simskolorna. Jag minns hur jag ställde ledande frågor och hur ljudet distade när jag bandade in. Det blev varken ett revolutionerande än mindre proffsigt reportage, men för undertecknad var det mycket lärorikt.

Sommarmånaderna gick, inslagen blev fler och jag blev bekant med östra Nyland på ett helt annat sätt än tidigare. Jag körde längs vägar jag aldrig kört tidigare. Jag träffade en massa människor som alla hade en egen historia att berätta. Jag förstod hur levande det lokala livet var.

Särskilt minns jag mötet med tomatodlaren Boris Aarnio. Efter direktsändningen, då vi diskuterade allt som har med tomatodling att göra, fick jag ett exemplar av "brandchefens tomathandbok", som innehöll diverse recept. Det kändes vemodigt då jag efter sommaren läste att Aarnio gått bort. Hans tomathandbok finns nu i vårt kök och jag kan berätta att receptet på hans makaronilåda är mycket läckert.

Jag har själv bott och studerat i både Åbo och Vasa, och haft ambitioner att åka utomlands. När jag var nitton ville jag bort från allt som hette Sibbo och Nickby. Nu, sex år senare, bor jag tillsammans med världens finaste sambo och katt i, hör och häpna, Nickby. Och det känns som att jag hör hemma där. Nickby må vara en håla, men det är min håla.

Kanske har det med åldern att göra, men det är svårt att säga. Östra Nyland känns som det ställe där jag hör hemma och vill bo. Jag inser att det är viktigt att rapportera om det som händer i husknutarna.

Skribenten är sommaredaktör på Yle Östnyland

Sommarquiz: Skotten i Sarajevo

$
0
0

Dagens frågesport handlar om de ödesdigra skotten i Sarajevo. Hur väl kan du din historia?

((vis:948076))

Ny supertid av Tuomilehto i Jämsänkoski

$
0
0

Borgå Akilles sprinter Lauri Tuomilehto fortsätter att gå från klarhet till klarhet. På söndagen stod han för en bländande insats när hann vann 17-åringarnas 100 meter i Jämsänkoski.

Lauri Tuomilehto var i en klass för sig och krossade allt motstånd i Jämsänkoski. Tuomilehto löpte hundringen på finfina 10,54 men tyvärr för hans del så var medvinden lite för stark. Vindmätaren visade på +2,5 m/s i finalen.

Akillesprintern vann med hela 55 hundradelar före Santeri Kuusiniemi.

Skulle tiden ha kommit i godkända förhållanden skulle Tuomilehto ha klättrat upp som fyra i Europa i sin åldersklass.

Lauri Tuomilehtos personliga rekord på 100 meter i godkända förhållanden är 10,74 som han sprang i Janakkala i början av juni.

I A-finalen på damernas 100 meter korsade Anna Julin från IF Nykarlebynejden mållinjen som fyra. Tiden 12,18 är bara fyra hundradelar över hennes personliga rekord. Segern gick till Milla Heiskanen.

På herrarnas 100 meter var Hannu Hämäläinen snabbast före Samuli Lehtinen. HIFK:s Ilari Mäkinen slutade trea med 10,88 medan klubbkamraten Johan Verslius var sexa med 11,09.

Samtliga resultat från tävlingarna i Jämsänkoski hittar ni här.

Sommarquiz: Scouting

$
0
0

Hur mycket vet du om scoutingrörelsen?

((vis:948104))

Sommarjobbare, har du koll på ditt arbetsavtal?

$
0
0

Sommarjobbarna i Borgå läser noga igenom sina arbetskontrakt innan de skriver under dem. Om man skrivit under ett bristfälligt kontrakt, ska man i första hand reda ut saken med sin arbetsgivare.

Julia Kortelainen är 19 år och har jobbat under alla somrar sedan hon var femton år gammal. Det här är den andra sommaren som hon arbetar på ett kafé i gamla stan i Borgå.

– Jag står vid kassan, sköter kundservicen och gör specialkaffe. Ibland är jag i köket och diskar.

Kortelainen hade inga kontakter till stället utan sökte bara till kaféet förra sommaren och fick jobbet. Under tidigare somrar har Kortelainen haft svårare att hitta sommarjobb.

– Jag hade sökt till flera ställen men inte fått något jobb.

Det roligaste med jobbet är att man lär känna olika människor och kan tala med turisterna. Hon trivs överlag mycket bra på sitt sommarjobb.

– Ibland kan vara lite stressigt med mycket folk. Men sedan blir det också långtråkigt om det är lite kunder. Mestadels är det turister som kommer hit.

Julia Kortelainen
Julia Kortelainen jobbar på ett kafé. Julia Kortelainen Bild: Yle/Sofia Strömgård

Kortelainen har bra koll på sitt arbetskontrakt. Hon berättar att hennes arbetsgivare sköter det bra.

– Jag vet exakt vad jag har för timmar och lön och arbetstider.

Lugnt i sandgropen

Emil Nylund är tjugo år gammal och arbetar som badvakt vid sandgropen i Pepot i Borgå. En mulen förmiddag är stranden totalt öde och inga badgäster finns att övervaka.

– Det blir mest sittande. Men det kommer varje dag någon och simmar fastän det är dåligt väder.

Det är Nylunds andra sommar som badvakt, för två somrar sedan jobbade han också på samma ställe.

– Jag sökte via Borgå stads nätsida och fick jobbet.

Nylund har också märkt att det inte finns ett överflödigt utbud av sommarjobb.

– Jag sökte till säkert fem eller sex platser men det här var den enda platsen som jag hade chans att komma till. Det är faktiskt svårt. Jag är åtminstone själv nöjd att jag fick jobb.

Ordning och reda

När vädret är vackert är det full rulle i sandgropen och mycket folk eftersom badplatsen ligger så nära stan.

– Det bästa med jobbet är dagarna med fint väder. Då är det trevligt att vara ute i solen och träffa en massa människor. När det är dåligt väder blir det ensidigt, säger Emil Nylund.

Till hans arbetsuppgifter hör förstås att övervaka alla sommarglada badare.

– Vi håller reda på att ingen drunknar i vattnet och att stranden hålls ren från skräp. Vi håller ordning och reda.

Emil Nylund har stenkoll på sitt arbetskontrakt.

– Jag läste det noga igenom före jag skrev på det.

Få svarar på arbetsansökan

Emilia Brusas har sommarjobbat tidigare för några somrar sedan när hon plockade jordgubbar. Nu arbetar hon på en restaurang i gamla stan i Borgå. Hon serverar mat, diskar och gör annat som behövs.

Emilia Brusas
Emilia Brusas säger att det är svårt att få svar när man skickat in en arbetsansökan. Emilia Brusas Bild: Yle/Sofia Strömgård

På våren gick Brusas in på restaurangen och frågade om de behövde sommarjobbare. Hon fick kontaktuppgifter till stället och skickade e-post. Sedan fick hon komma på arbetsintervju och jobbet var hennes.

– Jag sökte till ganska många ställen och många svarade inte ens. Så det är lite svårt att få svar.

Det bästa med jobbet är att det är varierande.

– Man får göra många olika saker och det finns hela tiden saker att göra. Sedan får man träffa mycket människor och använda olika språk.

Ibland kan det bli lite stressigt på jobbet om det kommer många människor in samtidigt, men annars är jobbet trevligt, säger Brusas.

Också Brusas läste igenom sitt arbetsavtal noggrant innan hon skrev under det. Hon vet också hur många timmar hon ska arbeta. Ingen av hennes kompisar har heller klagat på bristfälliga arbetskontrakt.

Kontakta arbetsskyddet vid problem

Om man som sommarjobbare har problem med sitt arbetskontrakt ska man i första hand försöka reda ut saken tillsammans med sin arbetsgivare. Om situationen inte går att lösa kan man få hjälp via arbetarskyddet som är en del av Regionsförvaltningsverket.

Just nu finns ingen statistik över hur många sommarjobbare som behöver hjälp med sina arbetskontrakt. Siffrorna för sommaren finns till handa i augusti.

Konstundervisningen i Borgå granskas

$
0
0

Utvecklingen av den grundläggande konstundervisning i Borgå fortsätter.

Stadens läroanstalter - som erbjuder grundläggande konstundervisning - har redan länge utvärderat sin verksamhet på olika sätt. En enhetlig nationell utvärderingsmodell, Virvatuli, har tagits i bruk för några år sedan. Nu har de läroanstalter som erbjuder grundläggande konstundervisning och står utanför stadens organisation också inlett ett utvärderingsarbete.

Under år 2014 genomförde Borgånejdens musikinstitut, Borgå konstskola, Borgå medborgarinstitut (finskspråkig teaterkonst), Porvoon tanssiopisto, Taidetehtaan Tanssikoulu, Sydkustens ordkonstskola (ordkonst) och Borgåbygdens ungdomsförbund (teaterkonst) självutvärderingen enligt Virvatuli-modellen.

Läroanstalterna utvärderade fem olika delområden: elever, lärare, inlärningsmiljö, ledarskap och samarbetsrelationer. Av dessa utvärderingsområden har läroanstalterna valt antingen alla eller de som har varit aktuella med tanke på utvecklingen av verksamheten.

Att ordna och utveckla grundläggande konstundervisning är en av de centralaste tyngdpunkterna inom Borgå stads kultur- och fritidstjänster. I läroanstalternas rapporter ingår också en utvecklingsplan som görs utgående från resultaten av utvärderingsarbetet.

Bildningssektorn i Borgå stad förvaltar Virvatuli-utvärderingsprojektet. Undervisnings- och kulturministeriet beviljade stöd för utvärdering av grundläggande konstundervisning redan i den första fasen samt i den andra fasen som avslutades nu.

I den andra fasen fortsatte utvärderingen och den gällde också samarbetspartners inom grundläggande konstundervisning.


Idrottare springer, hoppar och kastar i Sibbo

$
0
0

Många friidrottare kommer att delta i Lival-Games, som går av stapeln på onsdag på Nickby centralidrottsplan.

166 friidrottare tävlar i 36 grenar. Grenarna för herrar är: 100m, 800m, 110m häck, 400m häck, 3000m hinder, höjd, längd, diskus och spjut.

Damerna tävlar i 100m, 1500m, 400m häck, höjd, längd, diskus och kula. Dessutom har juniorerna 20 tävlingsgrenar.

Tävlingarna börjar kl. 16.45 med att Joona-Ville Heinä försöker underskrida 14 sekunder på 110m häck. Det kan också bli nytt banrekord på herrarnas 3000m hinder och längd. Banrekordet i hinder är 9.15 sprunget av Sven Laine från 1957. Aki Nummela från HKV har underskridit 9 minuters gränsen.

Banrekordet i längd, 7.39, innehas av Mikko Kivinen. Kristian Bäck från Vasa IS har i år hoppat 7.37. Han jagar EM-gränsen för 19-år gamla juniorer som är 7.40. Sibbobon och tiokamparen Otto Ylöstalo deltar också i länghopp.

På herrarnas 100 metter torde 11 sekunder underskridas. På damernas 400 meter häck har flera löpare under tidigare år underskridit en minut. Eveliina Määttänen har löpt i år på tiden 60,49. I damernas längd kan 6 meters gränsen överskridas av både Suvi Eerikäinen och Henna Palosaari.

Tävlingarna arrangeras av Sibbo-Vargarnas friidrottssektion. Inträdet är fritt. Tävlingarna avslutas ca. 20.40.

Nu är domkyrkan nästan fullbokad

$
0
0

Mittgången i Borgå domkyrka får tåla många fotpar de närmaste lördagarna. Juli och augusti är årets livligaste bröllopssäsong. Vi har svaret på vilken är den attraktivaste vigseltiden!

Det börjar bli sent att tänka på sommarbröllop år 2015, men den som vill leva spontant kan ännu få en vigseltid inklämd i Borgå domkyrkas schema.

- Det är ganska fullt, men det finns några tider, till och med några riktigt bra tider. Här i juli finns det någon lördag tid till exempel efter klockan 16:30, berättar Eva Lund, byråföreståndare vid domkyrkoförsamlingen i Borgå.

Att få tid till de allra populäraste klockslagen är dock omöjligt. Enligt Lund finns det en klar tid på dagen då paren allra helst vill gifta sig.

- Det är ju alltid så att de bästa tiderna går först. Den attraktivaste vigseltiden brukar vara klockan tre eller fyra på eftermiddagen.

Ändringar i rutinerna på kommande

Vigselring
Tager du...? Vigselring Bild: Yle

Den tid som ett bröllopssällskap har till sitt förfogande i domkyrkan är vanligtvis 45 minuter. Det här ska det ändå snart bli en ändring på.

- Från och med år 2017 blir vigslarna med en timmes mellanrum, så paren får lite mera tid på sig.

Lund tror att 45 minuter har upplevts som en lite för kort tid för många par.

Det kan också bli lite luftigare i bröllopsschemat i och med en svagt nedåtgående trend i vigslarnas popularitet.

- Det har minskat lite, inte så mycket. Det ser ut att minska så där småningom, men det är ingen dramatisk minskning.

Ingen uppdelning mellan församlingarna

I Borgå är det två församlingar som samsas om samma kyrka, den finska församlingen och den svenska. Vad gäller att boka vigseltider i kyrkan är det inte uppdelat på något sätt mellan församlingarna, utan det är först till kvarn (eller i det här fallet, först till pastorskansliet) som gäller.

- När någon ringer och bokar en tid, så ser vi om det är ledigt. Det är inte så att vi har det uppdelat med olika tider för de olika församlingarna.

Lund berättar vidare att de som inte får tid i kyrkan ofta väljer att gifta sig i lilla kyrkan, i något av kapellen i regionen eller hemma. Även magistratsvigslar vinner terräng.

Futura vann efter straffspark i tilläggstid

$
0
0

FC Futura från Borgå vann på söndag hemma i Borgå över Sudet från Kouvola i herrarnas division två i fotboll.

Matchen såg länge ut att sluta mållöst, men i den tredje tilläggsminuten i andra halvlek satte Futuras Anton Britschgi in en straffspark. Matchen slutade således 1 - 0.

Sin följande match spelar Futura på söndag - också då på hemmaplan. Då möter Borgålaget Lahti Akatemia från Lahtis. Laget ligger på sjunde plats i tabellen med 10 poäng, medan FC Futura ligger tvåa i tabellen med 21 poäng - 2 poäng efter ledande Klubi 04 från Helsingfors.

Simosas åttonde i stadssprint

$
0
0

Lovisa centrum var i helgen händelsecentrum för stadssprint i orientering.

I herrarnas tävling var Kyrkslättsbon och tidigare världsmästaren Mårten Boström snabbast. Boström tävlar för IFK Lidingö.

Bästa östnylänning var OK Trians Otto Simosas på en åttonde plats.

På damsidan var Hiidenkiertäjäts Jenny Patana bäst medan en av Finlands alla tiders bästa orienterare, Minna Kauppi från Lahden suunnistajat, blev tvåa.

Bästa östnylänning i damklassen var OK Trians Elli Virta på sextonde plats.

De östnyländska bibliotekens e-boksamling växer

$
0
0

De östnyländska biblioteken fortsätter att öka på urvalet i e-boksamlingen.

Nu finns det 80 nya titlar tillgängliga för utlåning.

Lånetiden är två veckor och lånet återlämnas automatiskt när lånetiden är slut. Det blir med andra ord inga förseningsavgifter på e-böckerna.

E-boksamlingen innehåller både skön- och facklitteratur. Som exempel kan nämnas Tove Janssons "Farlig midsommar" eller "Sommarboken". Andra exempel är de finska klassikerna "Seitsemän veljestä", "Häräntappoase" eller "Akvaariorakkautta".

Bland biografierna kan nämnas bland annat formelförarna Michael Schumachers och Sebastian Vettels biografier och statsminister Juha Sipiläs biografi.

Man kan bekanta sig och låna e-böcker på adressen www.ellibslibrary.com

Viewing all 22386 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>