
Yle Östnyland körde längs Lappträskvägen och kom tillbaka med ett gott stycke Lappträskhistoria i baggaget.
Om man kör från Lovisahållet där Lappträskvägen börjar är det dryga 20 kilometer till Lappträsk centrum. Dessa 20 kilometer sträcker sig genom åkrar och glesbebyggelse, samt ett och annat skogsområde. Med jämna mellanrum skumpar det till i Yle Östnylands redaktionsbil. Lappträskvägen pryds av förrädiska små gropar i asfalten här och där.
Hastighetsbegränsningarna varierar mellan 70 och 50 kilometer i timmen. Vid ett hus har någon slagit upp en skylt med texten "hidasta saatana". Vi kan dra slutsatsen att många tycker om att trycka på gasen här.
En livskraftig hembygdsgård
Inne i byn Lappträsk hittar vi hembygdsgården Kycklings. Kycklings har gamla anor; gården har funnits sedan 1500-talet och idag kan man se allt från folkdräkter till gamla möbler där. Gården ägs av Lappträsk hembygdsförening.
- Men om någon säger att Kycklings är ett museum så tar den fel. Kycklings är en mycket livskraftig hembygdsgård, säger Eva Rosas, sekreterare i hembygdsföreningen.
Rosas berättar att alla gamla möbler är i gott skick och går att använda under olika tillställningar. Dessutom erbjuder Kycklings logi för nattgäster, även om Rosas är noga med att påpeka att gården inte är ett "bed and breakfast".
Mitt emot Kycklings står ett annat hus med gamla anor. Tarasovska huset, där handelsmannen Ivan Tarasov hade sin lanthandel i huset i slutet på 1800-talet. Idag finns det ett apotek, en tandläkare och en frisörska i det gamla huset, vars fasad för övrigt ser ut som den gjorde för 200 år sedan.
En gammal industriort
Men vart fortsätter själva lappträskvägen då? Efter kyrkbyn, där Kycklings ligger, leder vägen till Norrby. Jan-Erik Slätis är pensionerad lärare och kan berätta mycket om byns historia.
- Norrby har i tiderna varit ett riktigt centrum för industri. Bland annat har här funnits en kvarn, en såg, ett tegelbruk, en lemonadfabrik och en tändsticksfabrik, berättar Slätis.
Viktigt i Norrby var också en smedja, som för övrigt förklarar det finska namnet Vasarankylä. I Norrby äger alla bondgårdar en liten del av åkrarna och skogarna.
- Här har inte genomförts nyskifte på samma sätt som på andra håll. Nyskiftet innebar ju att enheter slogs ihop och blev större, påminner Slätis.
Efter rundturen bland de gamla husen i Norrby frågar Slätis om vi ska göra ett besök hos Pelle Miljoona. Han har nämligen ett ställe i Norrby. På gården träffar vi Pelle Miljoonas sambo som berättar att Miljoona har en konsert i Tusby och först kommer hem till kvällen. Nästa gång kanske.
Det är här i Norrby som Lappträskvägen också slutar och mynnar ut i Riksväg 6.