Avloppsvatten har läckt ut i Valkomviken och Miljöhäslovården uppmanar invånare att inte simma i hela Lovisaviken. Man ska inte heller simma på stadens badstrand Plagen.
En pumpstation för avloppsvatten i Valkom träsk var ur bruk i ungefär fyra timmars tid på grund av lördagens åskväder. Det orskakade en överfyllning som ledde till att ungefär tusen kubikmeter avloppsvatten rann ut i Valkomviken.
Invånarna ska tillsvidare undvika att simma i hela Lovisaviken, uppmanar Miljöhälsovården. Man ska inte heller simma i stadens badstrand Plagen.
Miljöhälsovården följer situationen och tar vattenprov ur havsvattnet.
Åtminstone i Borgå leder lördagens Kiira-storm till korta elavbrott ännu under måndagen. Träd ligger på elledningarna och strömmen måste stängas av tillfälligt medan Borgå elnät röjer upp. Också räddningsverket har varit fullt sysselsatt under veckoslutet.
Magnus Nylander, vd för Borgå elnät, säger att det ändå rör sig om fler kunder än så. Kartan visar bara en del av avbrotten.
– Vissa hushåll har el men det fattas faser och sådant. Och så har vi fel ute på holmar. Jag vet inte om vi hinner få dem reparerade i dag (läs: måndag). Det kan hända att det går in på morgondagen, säger Nylander.
Som mest var cirka 7 000 hushåll utan el efter stormen. Räknar man med korta avbrott kan det röra sig om ännu fler.
Mycket jobb återstår
Enligt Magnus Nylander har Borgå elnät mycket personal på jobb för att reparera felen. Felreparationerna kommer antagligen att pågå hela måndagen.
På vissa ställen är nätet totalförstört. Stolpar ska resas och transformatorstationer byggas och det gör man inte i en handvändning, säger han. Det handlar om ekonomiska förluster på cirka 200 000 euro.
– Skadorna blev nog stora. Speciellt i Hindhår och Kullo handlar det om totalförstörelse och de fick vara utan el länge på söndagen. Vi har fått det mesta fixat men en hel del återstår.
Magnus Nylander säger att det kommer att bli nya avbrott under måndagen. Träd ligger på linjerna och strömmen måste tillfälligt stängas av medan de åtgärdas.
Borgå elnät försöker meddela kunderna per SMS på förhand men lyckas tyvärr inte nå ut till riktigt alla.
Då avbrotten har varat över 12 timmar har kunderna rätt till standardersättningar som betalas ut automatiskt. Enligt Nylander har flera hundra kunder rätt till ersättningarna.
Elavbrotten fortsätter också på andra håll
I östra Sibbo och Nickby är en del hushåll fortfarande utan el på måndagsmorgonen. Felet lokaliserades redan sent på lördagen men tar över 24 timmar att reparera enligt Kervo energis avbrottskarta.
Kymmenedalens el meddelar att man vid 18-tiden på söndagskvällen har hunnit fixa majoriteten av de skador stormen orsakade. På söndagskvällen var kunder i bland annat Mörskom fortfarande utan el.
Reparationsarbetena fortsätter under måndagen.
De senaste uppgifterna för elavbrott på området för Kymmenedalens el finns här.
Mycket jobb för räddningsverket
Också räddningsverket i östra Nyland har haft fullt upp med att städa upp efter stormen under veckoslutet.
Jourhavande brandmästare Mika Kynsijärvi säger att det är svårt att uppskatta hur många uppdrag räddningsverket har haft. Det rör sig om ett hundratal, men räddningsverket måste göra upp närmare statistik senare i veckan.
– Mest handlar det om träd som har fallit på vägar eller hustak. Vi har också röjt några träd som har hotat att falla över hus. Östnylänningarna har också själva röjt upp efter stormen så vi måste inte göra riktigt allt.
Röjningsarbetena pågick ännu sent på söndagen men enligt Kynsijärvi började situationen lugna ner sig till kvällen.
På lördagen fick räddningsverket rycka ut för att släcka ett par bränder i Östnyland. Kynsijärvi säger ändå att det är svårt att uppskatta om de berodde på åskan eller inte.
Artikeln uppdaterad 14.8.2017 kl. 7:10 med räddningsverkets kommentar och 7:30 med Borgå elnäts kommentar.
Ansökningstiden går ut den 24 augusti och tjänsten besätts från och med den 2 oktober.
Museiintendenten ansvarar för museiverksamheten i staden, och ska planera och organisera kulturevenemang.
I staden finns stadsmuseet, Bruksmuseet i Strömfors och Virböle hembygdsmuseum samt kulturhuset Almska Gården.
För uppgiften krävs lämplig högre högskoleexamen samt tillgång till egen bil.
God initiativförmåga efterlyses
Lovisa söker en person med initiativförmåga, god samarbetsförmåga samt förmåga att bilda nätverk. Arbetserfarenhet inom musei- och kulturbranschen är en fördel. Språkkraven är goda muntliga och skriftliga kunskaper i finska och svenska.
Arbetsavtalsförhållandet har en prövotid på fyra månader.
Lovisa stad har stått utan museiintendent sedan Jaana Toivari-Viitala gick bort i mitten av maj.
Efter det har man skött tjänsten med tillfälliga arrangemang.
Räddningsverket behövde bara rycka ut en gång för att pumpa ut vatten under veckoslutet. Det säger Toni Nurmivaara som fungerade som jourhavande chef på räddningsverket i östra Nyland under lördagens storm.
– Vi hade inga specifika pumpningsuppdrag. Det var främst frågan om fallna träd och skadade hustak under veckoslutet, säger Toni Nurmivaara.
Räddningsverket fick rycka ut till köpcentret Lundi på söndagen för att pumpa ut vatten som sipprat in i byggnaden. Det är oklart hur vattnet runnit in i köpcentret med räddningsverket fick snabbt bort det. På måndagen var spåren av vattnet försvunna.
Under själva stormnatten hade räddningsverket inga pumpningsuppdrag.
Ågatan täckt av vatten
På lördagen hade vattnet i Borgå å stigit rejält och Ågatan var stundvis täckt av vatten. Som tur var klarade sig fastigheterna vid Ågatan utan vattenskador.
– Vattennivån steg inte så mycket att husens källare skulle ha fyllts med vatten, säger Toni Nurmivaara.
På restaurang Wilhelm Å hade vatten sipprat in via kökets golvsil under lördagskvällen och därför stängde restaurangen klockan åtta på lördag kväll. Restaurangen klarade sig ändå utan vattenskador.
Kungsvägens arbetshälsa i Kungsporten drabbades också av vattenskador och en del av lokalerna är ur bruk för tillfället.
På morgonen när personalen kom på jobb var det ännu vatten på golvet men nu har det sugits upp, berättar verkställande direktör Carita Schröder.
– Vi vet inte ännu hur omfattande skadorna är. Sex rum kan inte användas just nu.
Helgens SFI-mästerskap i friidrott i Borgå är avklarade och därmed är också den nyrenoverade centralidrottsplanen invigd i tävlingssammanhang. Unge sprintern Willem Kajander ger planen tummen upp.
- Planer brukar inte vara jättebra genast då de är klara. De brukar vara lite mjuka men den här kändes jättebra genast. Den var skön att springa och träna på med joggingskor men samtidigt hård och snabb med spikskor. Jag springer gärna där många gånger ännu, säger Willem Kajander.
Han har ett lyckat veckoslut bakom sig och två nya medaljer i fickan: silver på 200 meter och guld på 100 meter. Kajander sprang personbästa på 200 meter på tiden 21,54 och 100 meter på 10,51.
- Om det inte hade blåst så mycket så hade det kunnat bli en hård tid på 100 meter. Men det här är sport; det springs i olika väder.
Stormen en utmaning för arrangörerna
SFI-mästerskapen gick mycket bra för Borgå Akilles som fick totalt 39 medaljer, vilket är nytt rekord för föreningen.
Lördagens stormväder var en utmaning för arrangemangen. Stormen drog in över området just efter tävlingarnas slut.
- Jag var i duschen och när jag kom ut var det bara ”boom”. Jag vågade nästan inte gå ut, för det var så hård vind och vinden tog tag i dörren och det smällde i väggarna, säger Willem Kajander.
Tältet på tävlingsområdet flög i väg med vinden och brandkåren fick leta efter det två kvarter från platsen.
- Funktionärerna hade nog mycket jobb på söndag morgon. Överlag löpte tävlingsarrangemangen smidigare på söndagen.
Siktar på landskampen
Följande utmaning för Willem Kajander blir besiktningstävlingen inför landskampen mellan Finland och Sverige.
Om Kajander blir uttagen är det inte första gången som han får ta på sig landslagsdräkten. Tidigare har han tagit EM-medalj i stafetten i Polen i juniorsammanhang.
- Jag tror jag har bra möjligheter för stafetten, om jag lyckas ladda upp, konstaterar han.
Den nyrenoverade centralidrottsplanen i Borgå.HäcklöpningsbanaBild: Mikael CrawfordBorgå
Mannerheims barnskyddsförbunds Lovisaavdelning har övervakat trafiken inför skolstarten i närmare 10 år. På måndagen var det fler frivilliga än någonsin som samlades vid torget.
Skolstarten på måndagen leder till att många barn ska lära sig att ta sig till skolan. Föräldrar, mor- och farföräldrar och andra patrullerar vid övergångsställena i Lovisa centrum under början av veckan.
Minna Mannonen och Kristine Hellroos från Mannerheims barnskyddsförbund delar ut de lysande gula västarna de frivilliga ska ha på sig.
När vi träffas vid torget är det en handfull personer på plats.
Inga trafikpoliser
Målet är inte att fungera som några trafikpoliser.
– Vi vill väcka bilarnas uppmärksamhet, för ganska ofta borde bilisterna vara lite mer observanta, säger Hellroos.
– Vi försöker inte påverka barnens beteende utan snarare vill vi att bilisterna stannar upp och kommer ihåg att det nu rör sig många barn i trafiken, säger Mannonen.
Enligt henne finns det vissa faror i trafiken i Lovisa.
– Senast i fjol så skedde en olycka med ett barn på väg till skolan i Märlax. Det känns ju tråkigt att vi inte kan övervaka på alla ställen, men det är sådant vi vill förebygga, säger hon.
Minna Mannonen säger att det ofta är svårt att hitta frivilliga att övervaka trafiken vid skolstarten.Minna Mannonen delar ut västar vid Lovisa torg. Bild: Yle / Petter BlomqvistLovisa,barn (familjemedlemmar),skoltransport,Mannerheims barnskyddsförbund
De platser som övervakas beror till stor del på hur många frivilliga som dyker upp enligt Mannonen.
– Främst övervakar vi i centrum men också vid Generalshagens skola och vid Harjurinteen koulu.
Arrangemanget är ändå tidskrävande och arbetsdrygt. Vissa år är det få personer som vill ställa upp.
– Det kan vara mycket svårt att hitta frivilliga. Det är djungeltrumman som gäller för att fler människor ska hitta hit. Vi fattade beslutet på vårt senaste möte att om det är dåligt med deltagare så är det här sista året vi övervakar. Inte är det någon nytta med att jag och Kristine står ensamma här vid torget, säger Mannonen.
Gul reflexväst med texten: Mannerheimin Lastensjuojeluliiton Uudenmaan piiri.Bild: Yle / Petter BlomqvistMannerheims barnskyddsförbund,Lovisa
I år har man ändå fått hjälp av Lovisa stad med rekryteringen.
Varefter morgonen framskrider kommer det fler och fler deltagare. Kring kvart före åtta var det omkring 30 personer på plats, mycket fler än man hade väntat sig.
– Det här ser mycket lovande ut. Jag minns inte att vi någonsin tidigare skulle ha varit så här många, säger Hellroos.
Lovisabor ombeds att inte simma i Lovisaviken just nu, trots soliga och varma dagar. Tusen kubikmeter avloppsvatten rann ut i Valkomviken som en följd av lördagens åskväder och det är ännu oklart hur smutsigt havsvattnet är.
Läckaget berodde på en överfyllning efter att en pumpstation för avloppsvatten i Valkom träsk var ur bruk i ungefär fyra timmars tid.
Badstranden i Valkom ser inbjudande ut, men det lönar inte att stiga i vattnet ännu. Några lappar som skulle uppmana till att låta bli att simma syns inte, men stranden är ändå alldeles öde.
Också badstranden Plagen är ganska tom, men där hittar vi åtminstone några som njuter av den soliga dagen.
Sara Bengts och hunden Blue går ofta förbi stranden Plagen i Lovisa.Sara Bengts står med svartvit hund i koppel vid vägen som går förbi PlagenBild: Yle/ Mira BäckLovisa,Plagen badstrand,sara bengts
Sara Bengts går förbi med hunden Blue. Hon bor nära stranden och berättar att hunden vanligtvis brukar ta sig ett morgondopp i havet, men inte nu.
- Jag vill inte ta risken.
Bengts tycker det är tråkigt att man inte kan simma.
- Speciellt barnen tyckte det var jättesynd att de inte kunde gå och simma i går på sista dagen av sommarlovet. Jag hoppas det fixar sig snart, medan det ännu är sommar kvar.
Vattenprover
Miljöhälsovården har tagit vattenprover från Plagen, Källans lägergård och Valkom badstrand. Resultaten kommer på onsdagen.
- Vi kommer att följa med situationen med flera provtagningar. Tills vi har mer information är det bättre att inte simma, säger Maarit Lönnroth som är hälsoskyddsplanerare vid miljöhälsovården.
Resultaten kan variera lite från dag till dag beroende på havsströmmar och vindar. Därför lönar det sig att göra flera provtagningar över en lite längre tid.
Lapp på boda vid Plagen.Lapp på boda vid plagen som uppmanar att inte simmaBild: Yle/ Mira BäckLovisa,Plagen badstrand
- Det som kan finnas i vattnet är avföringsbakterier och virus. Om man sväljer vattnet kan man få magproblem, till exempel diarré.
Miljöhälsovården tar gärna emot iakttagelser.
- För tillfället har vi ingen aning om det finns något från avloppsvattnet i havet som kan ses eller luktas.
Sandlekar istället för simning
Raija Hukari och barnbarnet Iiris har just kommit till Plagen.
- Vi kom hit för att simma men sedan hörde vi att det ju inte går.
En så här fin dag är det synd att inte kunna hoppa i vattnet.Brygga och hav, solig dagBild: Yle/ Mira BäckPlagen badstrand,Lovisa
Hukari säger att hon inte sett några varningsskyltar, men hennes son berättade om läckaget då han hämtade barnbarnet på morgonen.
- Det borde vara en röd lapp på kioskväggen. Stadens nätsidor brukar jag inte läsa.
I stället för att plumsa i vattnet ska Hukari och hennes sondotter leka med sandleksaker och klättra i klätterställningen som ser ut som ett sjörövarskepp.
Guppande huvud
Det finns några lappar uppsatta på några av strandbodarna då man går ner mot stranden men det är lätt att gå förbi utan att märka dem. Texten som avråder från att simma är på finska.
- Jag erkänner. Det var jag som skrev lapparna på söndagen. De borde förstås finnas på båda språken, men översättaren var inte tillgänglig. De flesta svenskspråkiga förstår finska också, säger chefen för vattenförsörjning Markku Paakkarinen.
Få besökare på Plagen.Badstrand, fin solig dag, väldigt lite folkBild: Yle/ Mira BäckLovisa,Plagen badstrand
Att sätta upp lappar är på strandens ägares ansvar.
- Vi satte upp lappar vid den huvudsakliga badstranden, Plagen, och antar att informationen i övrigt når folk via meddelanden i tidningarna och på andra sätt. Vi anser inte det här vara så farligt att det skulle behövas stora förbudsskyltar.
I Valkom finns det inga lappar.
- Det beror delvis på det att avloppsvattnet kom ut i havet på andra sidan Valkom och vi antar att det inte spritt sig så mycket mot Valkom badstrand. Rekommendationen att inte simma gäller ändå där också.
Reningsverket i ValkomStort blått husBild: Yle/ Mira BäckLovisa,valkom
Enligt Paakkarinen är det viktigt att använda sunt förnuft.
- Om det känns motbjudande så ska man inte simma. Blågrönalger är ändå betydligt farligare.
Fel i styrsystemet
Enligt Paakkarinen var det antingen ett elavbrott eller alltför hög spänning som skadade styrsystemet så att pumparna slutade fungera. Dessutom gav systemet larm ganska sent.
Att låta avloppsvatten rinna ut då det blir överfyllning är pumpstationernas reservsystem.
- Annars skulle avloppsnätet täppas till och skadorna bli större.
Valkom badstrand är tom trots att det är en solig dag.Brygga och simstrandBild: Yle/ Mira BäckLovisa,valkom
Ett reservelsystem skulle enligt Paakkarinen knappast ha hjälpt eftersom styrningen slogs ut. Dessutom är det orealistiskt eftersom det skulle kosta för mycket att uppehålla då det finns omkring 80 pumpstationer i Lovisa.
Guppande huvud
Gunlis Lindfors och Göran Gran sitter på en bänk i skuggan på Plagen och ser ut mot havet.
Inte heller de har hört om att man inte borde simma.
- Du var den första som sade om det åt oss. Där är någon i vattnet som simmar nu också, säger Gran och pekar ut mot havet. Bredvid bryggan guppar ett huvud upp och ner.
Gunlis Lindfors och Göran Gran sitter i skuggan och njuter av den vackra vyn ut mot havet från Plagen.Äldre kvinna och äldre man sitter på gul bänk i skuggan av ett trädBild: Yle/ Mira BäckLovisa,Plagen badstrand,Göran Gran
Också Gran och Lindfors tycker det är synd att vattnet kanske blivit nersmutsat.
- Den här veckan ska det ju vara vackert väder. Men för oss gör ju vattnet inget, vi sitter här och ser på vackra vyer, säger Lindfors.
- Nu skulle det ju vara skönt att simma också. Det har inte blivit av i år ännu, inflikar Gran.
Simmade ändå
Den ensamma simmaren har just stigit upp ur vattnet. Birgit Lagerlöf står invirad i en handduk på bryggan.
- Jag visste inte om att man inte borde simma, säger hon.
Birgit Lagerlöf brukar ofta ta sig ett dopp vid Plagen.Äldre dam i badrock med simgrejer i handen står på bryggan vid PlagenBild: Yle/ Mira BäckLovisa,Plagen badstrand,Birgit Lagerlöf
Lagerlöf brukar ta sig ett dopp vid Plagen cirka varannan dag.
- Jag har nog simmat efter lördagens läcka, men inte känt av några besvär. Jag har nog klarat mig bra, men det är viktigt att det sägs till om sådant här.
Fem östnyländska barn i 13 till 14-års åldern har utnyttjats sexuellt via sociala medier. Polisen utreder om det finns fler offer.
Polisen kom den misstänkte på spåren i januari tack vare en förälder till en av de fem barnen.
Den misstänkte har uppträtt som en tonårsflicka och har lockat de fem barnen att skicka avslöjande fotografier av sig själva. Ju längre kontakten fortskred, desto mer avslöjande bilder ville den misstänkte få se.
Krävde alltmer vågade bilder
Senare hade offren utpressats till den grad att fallet nu utreds hos polisen som sexuellt utnyttjande av barn.
Den misstänkte hade troligen fortsatt att utpressa barnen om inte föräldern av en händelse hade hittat bilderna i sitt barns telefon.
Den misstänkte är en 16 år gammal pojke från Egentliga Finland. Pojken förhördes av polisen förra veckan.
Försiktighet på sociala medier
Den misstänkte har för polisen uppgett att han inte kände offren och att han hade valt ut dem slumpmässigt.
Polisen kom den misstänkte på spåren med hjälp av bland annat ip-adressen. Polisen fortsätter med att försöka ta reda på om det möjligtvis finns ytterligare offer.
Polisen vill påminna om att inte skicka känsliga bilder av sig själv ens till sina vänner via sociala medier. Inte bör man heller godkänna främlingar som sina vänner på till exempel Facebook eftersom personen inte nödvändigtvis behöver vara just den som profilbilden ger vid handen.
Mängden träd som fallit i Östnyland varierar från by till by, men de hårda vindarna under lördagens storm verkar ha varit väldigt lokala, säger Ove Simosas som är skogsrevirinstruktör i Borgå. I Andersböle föll många träd och en lekstuga blåste iväg i den hårda stormen.
Pyre Eriksson från Andersböle i Borgå hörde till en av dem som med hjärtat i halsgropen körde hem på lördagskvällen för att se vilka skador stormen åstadkommit.
– När vi körde hem insåg vi att det kanske är någonting mer att vänta än det normala. Det var mörkt och regnande och det var förstås spännande att se vad som hade hänt.
Då hon kom hem vid tiotiden höll grannen på att dra bort ett träd från vägen. Längre fram dök det upp fler träd så att hon inte kunde köra fram till sitt hus.
Vid husknuten hade en enorm björk fallit ner och missat huset med en hårsmån. Björken hade dragit med sig elledningarna och dessutom hade köksfönstret krossats och gått sönder.
På baksidan av huset hade också en grantopp brutits av och fallit ner, men till all tur hade också den missat huset.
Lekstuga flög iväg
Tyvärr klarade sig inte alla lika lindrigt undan som Eriksson.
– En massa träd har fallit i min grannes skog och flera stora björkar har fallit på hans bastubyggnad och på hans gård. Dessutom flög deras lekstuga iväg.
På tisdag vid lunchtid hade Pyre Eriksson precis fått tillbaka elektriciteten efter ett avbrott på ett och ett halvt dygn.
– Vi fick tillbaka elen för 15 minuter sen. Jag håller just på att koka saft på bär som smultit i frysen.
Lokala variationer
Vissa byar i Östnyland drabbades hårdare än andra under lördagens storm och variationen är stor, konstaterar Ove Simosas som är skogsrevirinstruktör i Borgå.
– Vissa byar har drabbats ganska hårt och vissa byar har inga skador alls. De hårdaste vindbyarna verkar ha varit otroligt lokala.
Skadorna är märkbara och i Borgå där Simosas hunnit bedöma läget ser man vindfällen överallt. På skogsreviret vet man ännu inte hur många kubikmeter fallna träd det är fråga om.
– Det finns mycket vindfällen i Gammelgård, Kerko och Siggböle. Jag har just besökt ett ställe i Kerko där det fallit 20-30 stammar per hektar så mycket måste åtgärdas.
Där nya gallringar utförts på vintern och våren har stormen orsakat störst skada. Också åkerkanter är sårbara och tar lätt skada.
– Vinden kom västerifrån och den har nog varit grym då den fått fart över sjöar eller åkrar.
Eftersom lövträden för tillfället står i full skrud faller de som furor i hård vind.
– Stormen kan nog riva av vilken björk som helst i det här skedet.
På skogsägarens ansvar
Skogsreviret har inte möjlighet att se över skogarna i Östnyland, utan det är på skogsägarens eget ansvar att ta sig ut och kolla vad som skett. Simosas uppmanar alla skogsägare att gå ut och se vad som hänt.
– Vi gör vad vi kan och det vi hinner med. Vi meddelar nog skogsägare om vi ser att där finns mycket vindfällen. Men det är på skogsägarens eget ansvar att gå och se över sin skog.
För småsaker behöver man inte oroa sig, och enligt Ove Simosas är det alldeles normalt med ett och annat vindfälle.
– Om det är frågan om tiotals träd på ett område så tycker jag att det är skäl att agera
Antalet träd som fallit varierar lokalt.Omkullfallna träd på stig i Sibbo storskogBild: Yle/Carmela Walderbyabäcken
Ove Simosas säger att stormen var den hårdaste på tio år, och därmed kan skogsägare räkna med extra kostnader.
– Har man inte en försäkring så är det här en tilläggskostnad. Men fast man också har en försäkring så harmar det om skogen är välskött.
Enligt Simosas är det ofta de välskötta skogsområdena som drabbas under stormar. De områden som nyligen gallrats och är i bra skick brukar ta mest skada och då kan man som skogsägare räkna med att skogen producerar mindre under de tio kommande åren.
– Försäkringen täcker ju virket men det är svårt att få tillväxten värderad rättvist.
Orden dålig tajming beskriver kanske bäst situationen. Gatuarbeten har lagom inför skolstart stängt av Andersbergsgatan invid Kvarnbackens skola i Borgå.
Kvarnbackens skolas rektor Anne Smolander har inte informerats om gatuarbetet av Borgå stad.
Smolander har därför själv varit på plats för att få information av de som håller på med arbetena på Andersbergsgatan. Enligt arbetarna ska beläggningen göras på tisdag morgon.
Föra och avhämta på annan plats
Rektor Smolander har naturligtvis haft en brådskande dag inför den första skoldagen.
Ett extra uppdrag har på grund av gatuarbetet varit att försöka få tag på skoltaxitrafikanterna för att informera dem om gatuarbetena vid Andersbergsgatan. Ännu klockan 17 hade det inte lyckats.
- Skoltaxibilarna brukar lämna eleverna just vid Andersbergsgatan, vilket inte kommer att lyckas imorgon, men det går ju att köra in på parkeringsplatsen bakom skolhuset också via Karlsborgsgatan, säger Smolander.
gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17Bild: Yle/Stefan HärusBorgå,andersbergsgatan
Gatan fixas ännu på måndag kväll
Trafikingenjör Hanna Linna-Varis vid Borgå stad kan bara beklaga. Hon är mycket medveten om att en stor del av trafiken till och från skolan sker just längs den aktuella gatan.
- Vi kommer att arbeta långt in på kvällen på måndag, så tanken är nog att det inte mera på tisdag ska se ut som det ser ut idag, men om gatan är farbar från ända till ända återstår att se, säger Linna-Varis.
Beläggningsarbetena kommer alltså om allt går väl att inledas på Andersbergsgatan ännu på måndag kväll. Skyddsvägsmarkeringarna kommer man dock knappast att hinna måla på måndag.
Farthindret och övergångsstället på Anderbergsgatan invid Kvarnbackens skola är inte ännu återställt.gatuarbete vid andersbergsgatan i borgå 14.08.17Bild: Yle/Stefan HärusBorgå,andersbergsgatan
Kommuntekniken övervakar
Personal vid Borgå stads kommunteknik kommer att finnas på plats vid Kvarnbackens skola på morgonen.
Också kring de andra skolorna i centrum ska personalen vid Borgå stads kommunteknik övervaka trafiken och hjälpa skolelever över gatan.
Ett tiotal personer från avdelningen kommer att patrullera vid skolorna i centrum mellan klockan 8.15 och 9.30.
Först var de femton, sen blev de sju och sen fem. Nu är det tre kandidater kvar som tävlar om stadsdirektörstjänsten i Lovisa.
Till följande skede, ett lämplighetstest, fortsätter Tuula Jäppinen, Jan D. Oker-Blom och Ralf Sjödahl. Den intervjugrupp som Lovisa stadsfullmäktige tillsatt, valde på måndag (14.08) de tre kandidaterna.
Under intervjuomgången på måndag skulle kandidaterna först förbereda och hålla en framställning för intervjugruppen och efter det fick gruppen ställa följdfrågor.
I den andra intervjuomgången deltog fyra kandidater, eftersom den femte - Anna Mäkelä - drog sig ur för en vecka sedan. De fyra återstående var Jarmo Härkönen, Tuula Jäppinen, Jan D. Oker-Blom och Ralf Sjödahl. Jarmo Härkönen föll bort på måndag.
Lämplighetstest följande skede
Lämplighetstesterna görs veckorna 33 och 34. Intervjugruppen möts i slutet av vecka 34 när resultaten av lämplighetstesterna är klara och måndagen den 21 augusti intervjuar fullmäktigegrupperna de tre kandidaterna.
Tanken är att valet av stadsdirektör behandlas på stadsstyrelsens möte den 28 augusti. Stadsfullmäktige väljer ny stadsdirektör den 13 september.
Stadsdirektörstjänsten i Lovisa är en visstidstjänst på sju år.
På tisdagen börjar Lovisa stad sanera vattenledningsnätet på Västra Åsvägen och Räfsbyvägen. Trafiken påverkas av arbetet.
Till en följd av arbetena är den del av Västra åsvägen stängd för trafik. Bilster ska i stället köra längs Södra Åsen och Antbyvägen.
Man får i alla fall köra till tomterna som vanligt.
Busstrafiken löper undantagsvis via omvägen. Räfsbyvägens busshållplats flyttas till södra ändan av Södra Åsen och Västra Åsvägens busshållplatser till Antbyvägen.
Reparationerna av vattenledningsnätet beräknas ta två månader.
De populära barnfilmerna om Ada och Glada spelades in i Lovisa. Nu har Lovisa stad publicerat en ny karta över inspelningsplatserna i staden.
Tanken är att bland annat turister ska kunna använda kartan över inspelningsplatserna för att bekanta sig med hur staden Kattmynta från filmerna om Ada och Glada ser ut i verkligheten.
Kartan finns på Lovisa turistbyrå.
Filmen Ada och Glada spelades in i Lovisa sommaren 2013 och filmen Ada och Gladas vinter spelades in vintern 2015.
Den nyaste filmen, Ada, Glada och den mystiska främlingen, spelades in i Lovisa i fjol somras.
Det blå huset som användes som kuliss i filmerna har nu förvandlats till en lekstuga som finns i Kapellparken. Lekstugans inredning blir färdig i höst och öppnas för allmänheten efter det.
Man kan ändå titta in i stugan under Lovisadagen den 25 augusti. Då delas också den nya kartan över inspelningsplatserna ut.
En stor mängd träd föll på ett område i mellersta Sibbo.
Det finns fortfarande mellan 50 och 80 hushåll i Sibbo som inte har elektricitet på grund av stormen på lördagen, säger driftchef Marko Reinikainen på Kervo energi.
Orsaken till de stora problemen är att många träd har fallit i ett område i mellersta Sibbo.
– En fallvind blåste igenom området och vi har otroligt många fallna träd, över 40 stycken, på ett område.
För tillfället pågår röjningsarbetet och många utomstående skogshuggare har kallats in för att så fort som möjligt få bort alla fallna träd.
En hel del elledningar har skadats eftersom träd fallit över dem.
Marko Reinikainen säger att arbetet tar tid, men målet är att alla hushåll ska få tillbaka elen under tisdagen.
– En enorm mängd felanmälningar har kommit in sedan lördagen, och det tar tid att gå igenom alla, säger Reinikainen.
Lovisa vatten sanerar vattenledningar längs Räfsbyvägen. Trafiken dirigeras om via Södra Åsen och Västra Åsvägen.
Arbetet inleddes på tisdag morgon och beräknas pågå i omkring två månader. Enligt VVS-granskare Dennis Björklund bygger man också en ny regnvattenlinje utöver saneringen.
– Tidigare har regnvattnet runnit ut i avloppet och det har belastat reningsverket.
Målet är att minska på kostnaderna.
Busstrafiken påverkas
Under arbetets gång riktas trafiken längs Räfsbyvägen om. Det här påverkar även bussarna.
Räfsbyvägens busshållplats flyttas till söndra ändan av Södra Åsen och Västra Åsvägens hållplatser flyttas till Antbyvägen.
Dennis Björklund säger att det är frågan om en liten omväg.
VVS-granskare Dennis BjörklundVVS-granskare Dennis BjörklundBild: Yle / Stefan Paavolavattenförsörjning,Lovisa,Dennis Björklund
– Trafiken löper riktigt bra och folk verkar hitta utan problem. Det är ändå ett stort arrangemang för att organisera ett sånt här arbete, och polis, brandkår och räddningstjänster måste informeras ordentligt.
Arbetet påverkar vattenförsörjningen i fyra bostäder längs Räfsbyvägen men det är frågan om tillfälliga avbrott. I övrigt kommer vattnet ur kranen som vanligt.
Under sommaren har Söderkulla skola i Sibbo renoverats. Målet har varit att förbättra inomhusluften.
Ännu en timme innan skolstart finns det mycket bråte att röja undan i såväl korridorer som klassrum. Skolan har renoverats för att förbättra inomhusluften och samtidigt har man gjort en ytrenovering.
– Huset har tätats och man har putsat ventilationen. Luften vi andas är ju bland det viktigaste vi har så det här kommer säkert att förbättra trivseln i byggnaden, säger rektor Jan-Erik Holmkvist.
Skylt i fönstret vid Söderkulla skola med texten Årskurs 1. Bild: Yle / Petter Blomvistskolor (läroinrättningar),Söderkulla,Skolstart
Under hösten kommer man att genomföra en symptomenkät för att följa upp att luftkvaliteten säkert har förbättrats.
För Holmkvist är det numera rutin att inleda skolåret. Han tycker ändå det är viktigt att ta i akt de som gör resan till skolan för första gången.
Rektor Jan-Erik Holmkvist tror att trivseln kommer att öka jämfört med tidigare läsår.Jan-Erik HolmkvistBild: Yle / Petter BlomqvistSöderkulla,Sibbo,skolor (läroinrättningar),jan-erik holmkvist
– Efter över trettio år så finns det inte så mycket pirr i magen kvar. Tröskeln har också sjunkit för de som nu kommer att börja på första klass, till exempel eftersom förskolan är i samma byggnad.
Under skolåret kommer man att fästa speciell uppmärksamhet vid Finlands 100-årsjubileum.
– Vi kommer att satsa på ett stort kulturprojekt i samarbete med de finska eleverna och lärarna. Det blir en hel del konst med temat Finland 100 år!
Varje höst går debatten het om hur långa skolloven borde vara. En del tycker att det är skönt med semester i juni, medan andra hellre skulle hålla semester i augusti, men då går barnen redan i skola. Vad tycker du - hur borde skolåret och loven byggas upp?
När borde skolorna inleda sitt sommarlov?
Hur långt ska höstlovet vara?
Hur långt ska jullovet vara?
Svara på vår enkät, har du övriga kommentarer så går det bra att kommentera i kommentarsfältet!